serie

In seizoen 6 van Better Call Saul valt nog maar eens op hoe geweldig de cast is ★★★★★

Seizoen 6 van ‘Better Call Saul’. Beeld Netflix
Seizoen 6 van ‘Better Call Saul’.Beeld Netflix
Mark Moorman

U ziet vijf sterren bij deze recensie staan. En u denkt wellicht: wat nu weer? We hebben hier te maken met het slotseizoen van Better Call Saul, dat in twee delen dit jaar op Netflix zal verschijnen, een aflevering per week. Zeven episodes tot eind mei. En dan vanaf 11 juli de laatste zes afleveringen, tot 15 augustus. En dan is het voorbij, na 63 afleveringen Better Call Saul, de serie die zelf weer volgde op 62 afleveringen Breaking Bad, niet als vervolg, maar als prequel, hoewel er af en toe ook een verontrustende blik in de verre toekomst van de personages werd geworpen.

Inmiddels zijn de eerste afleveringen van dat slotseizoen op Netflix te zien en moet er nog maar eens gezegd worden dat alle afleveringen samen (123, als we klaar zijn!), vanaf die spectaculaire ouverture op 20 januari 2008, een meesterwerk vormen over goed en kwaad, en uiteindelijk alleen kwaad, in Albuquerque, New Mexico, frontlinie van de drugsoorlogen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Beste recensent, het kwam er al die tijd niet van, is het de moeite waard om me alsnog in dit universum te begeven? Antwoord: Ja.

Beste vertrekpunt

We moesten ook weer een aanloop nemen om er weer goed in te zitten, en dan is er geen beter vertrekpunt dan de achtste aflevering van seizoen 5, getiteldThe Bagman’, ook als losstaande film een meesterwerk. Better Call Saul volgt advocaat Jimmy McGill (Bob Odenkirk) op zijn lange tocht naar de onderwereld als hij in de bovengrondse juridische wereld te vaak het lid op de neus heeft gekregen. In de loop van de serie groeit hij in zijn rol van alter ego Saul Goodman, die op een punt in de toekomst (beschreven in Breaking Bad) de advocaat van crystalmethproducent en ex-scheikundeleraar Walter White (Bryan Cranston) en zijn compaan Jesse Pinkman (Aaron Paul) wordt.

In ‘The Bagman’ ondervindt Saul Goodman pas echt wat zijn oversteek naar de duistere zijde betekent. Wat begint als een overzichtelijke klus voor een kartelleider die hij bijstaat (7 miljoen dollar borg ophalen in de woestijn), loopt uit op een hels etmaal waarbij hij maar nauwelijks overleeft. Het helpt dat hij wordt bijgestaan door Mike Ehrmantraut (de briljante Jonathan Banks), die zijn aanzienlijke vaardigheden als ex-politieman nu voor een Amerikaanse misdaadorganisatie inzet.

‘The Bagman’ werd geschreven door Vince Gilligan, de showrunner van Breaking Bad, die nu ook weer terug is om het slotseizoen van Better Call Saul in goede banen te leiden. En net als in de slotseizoenen van Breaking Bad worden de personages langzaam ingehaald door de consequenties van de keuzes die ze hebben gemaakt.

Komische talenten

In de eerste drie afleveringen van seizoen 6 valt nog maar eens op hoe geweldig de cast is, en niet alleen de hoofdrolspelers (Bob Odenkirk voorop), maar ook een acteur als Tony Dalton, die als Lalo Salamanca een schitterende en compleet onvoorspelbare kartelbaas neerzet. Net als Breaking Bad maakt Better Call Saul goed gebruik van de komische talenten van de acteurs, die de show ook het karakter van een zwarte komedie geven. En dan een met imponerende filmische kwaliteiten, waarin het onbarmhartige landschap van New Mexico een van de hoofdrollen speelt.

Gilligan is ook steeds beter geworden in overtuigende actiescènes, zoals in de eerste afleveringen van het nieuwe seizoen, als het hoofdkwartier van een kartel door een concurrent wordt bestormd. En ondertussen beweegt de tijdlijn van de serie zich langzaam en onafwendbaar richting het legendarische moment dat Walter White en Jesse Pinkman voor het eerst het kantoor van Saul Goodman binnenstappen. Nu al het verwachte hoogtepunt van dit seriejaar.

Better Call Saul, seizoen 6

★★★★★

Drama

13-delig slotseizoen (in twee delen van 7 en 6 afleveringen)

Gecreëerd door Vince Gilligan en Peter Gould. Met Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn.

Te zien op Netflix.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden