BEELDVORMERS

In San Francisco is een huis verhuisd. En zo zag dat eruit

Het 139 jaar oude Englander House in San Francisco werd op 21 februari 2021 naar een nieuwe locatie gesleept, om het te behoeden voor de sloopkogel. Beeld AP
Het 139 jaar oude Englander House in San Francisco werd op 21 februari 2021 naar een nieuwe locatie gesleept, om het te behoeden voor de sloopkogel.Beeld AP

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: verhuizing.

Het cliché wil dat een foto meer zegt dan duizend woorden. Dat is waar op de momenten dat je een foto ziet die je zodanig raakt, dat je even geen woorden kunt vinden (dan is het ook een lekker makkelijke uitspraak). Of dat het niet nodig is om uitgebreid te beschrijven wat je ziet, omdat het gewoon blijkt uit het beeld (een valkuil, want na jaren foto’s kijken weet ik zeker dat je nooit zeker weet wat je ziet).

Er zijn ook foto’s die smeken om woorden. Om informatie, uitleg, verklaringen, tot je er scheel van gaat kijken. Zo had ik graag een katern van deze krant – wat zeg ik: ik had de hele krant willen vullen met tekst naar aanleiding van een foto die ik van de week zag voorbijkomen. De verhuizing van een prachtig, oud houten huis dat door de straten van San Francisco leek te zweven. Het was een absurd, sprookjesachtig beeld. Het deed meteen denken aan de Pixar-film Up, waarin eenzelfde soort huis door een enorme tros ballonnen wordt vervoerd naar een idyllische nieuwe plek, en het was misschien niet gek geweest om de geheimzinnige schoonheid ervan intact te laten en te zeggen: ‘Hier doe ik het mee, meer heb ik niet nodig.’ Maar dat ging niet. Hier waren woorden nodig, een heleboel.

Gelukkig waren die voorhanden. Het verhuizen van huizen in San Francisco is geen onbekende praktijk (in 1900 waren er een kleine twintig bedrijven gespecialiseerd in het verplaatsen van gebouwen), maar inmiddels was het al 45 jaar geleden dat dit voor het laatst was gebeurd. Het was dus nogal een dingetje, het verslepen van dit 139 jaar oude ‘Englander House’ op zondag 21 februari 2021, getuige de hoeveelheid informatie die ik er naderhand over kon vinden. Op bijna al mijn vragen vond ik het antwoord.

Hoe zwaar is het Englander House? 133 ton (dat is relatief licht; het huis werd gemaakt van redwood, een soort sequoia-hout, en dat is blijkbaar geschikt om mee te slepen). Waarom moest het ergens anders heen? Om in makelaarstermen te spreken: locatie, locatie, locatie. Op de oude plek moet een appartementencomplex verschijnen en men wilde dit huis, dat dateert van vóór de hevige aardbeving in 1906, behoeden voor de sloopkogel. Hoe duur is het om een huis te verhuizen in San Francisco? 400 duizend dollar. Wie zat er op de vrachtwagen? De 27-jarige, bloednerveuze Cameron Scott, die wel wat gewend is, maar toch. Die steile straten! Al die mensen langs de route van Franklin Street 807 naar Fulton Street 635! Hoe langzaam reed hij? 1,6 km per uur.

Op de oude locatie komt een appartementencomplex. Beeld Getty
Op de oude locatie komt een appartementencomplex.Beeld Getty

Dat soort dingen. Hoe meer ik las, hoe meer ik wilde weten. Ook wat foto’s betreft kon het niet op. Steeds meer beelden wilde ik zien van de verhuizing: van boven, van onder, van opzij, gemaakt door amateurs en professionele fotografen. Ik had ze hier allemaal wel willen tonen: de groep trotse verhuizers, de mensen die onderweg snel nog wat takken van bomen afzaagden en verkeersborden weghaalden, de ingezoomde details van het huis en de restanten klimop onder een van de ramen. Ik zag zelfs een foto uit 1924, waarop het Englander House in de originele, victoriaanse omgeving te zien was.

Aan het eind van de ruim zes uur durende verhuizing stond de oude grijze dame op haar nieuwe plek (nog een reden om blij te zijn met de huidige informatiedichtheid: toekomstige stadshistorici kunnen straks tenminste begrijpen wat dit huis met het afwijkende straatnummer hier in vredesnaam doet). Een laatste foto: iemand had een trosje gekleurde ballonnen aan de daklijst gebonden, als verwijzing naar Up. Alsof het Englander House daar op magische wijze was beland. Geen woorden voor.

Het oude Englander House wordt door Franklin Street geloodst.  Beeld Getty
Het oude Englander House wordt door Franklin Street geloodst.Beeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden