RecensieBelevenissen van een avontuurlijke seksjournalist

In (S)experimenteren allerlei seksueel gepruts, maar Marith Iedema schiet weinig op (twee sterren)

null Beeld

Marith Iedema: (S)experimenteren – Belevenissen van een avontuurlijke seksjournalist

Prometheus; 256 pagina’s; €15,-.

(S)experimenteren – we laten de woordspeling maar even voor wat zij is – gaat over een vrouw, een seksjournalist ( ik wist niet dat het bestond, maar er bestaat van alles dus waarom geen seksjournalistiek. Bent u af en toe ook zo moe, zonder dat u precies kunt zeggen waarom?) en deze vrouw heeft zo’n beetje alles wat haar hartje begeert: een baan, een huis, een kat, een fraai uiterlijk, een goede pen en vooral een als we haar moeten geloven prachtige kerel, bij het nastaren waarvan allerlei aantrekkelijke en niet aantrekkelijke vrouwen per abuis in zwembaden lopen.

Maar onze vrouw mist iets – logisch, want we missen allemaal wel iets.

Bij de een is dat een mooie kerel, bij de ander is dat een huis dan wel een baan dan wel een goede pen dan wel een mooi uiterlijk.

Ik ken zelfs cabaretiers en die missen dan bijvoorbeeld een publiek.

Wat onze vrouw van het boek mist, is: spanning.

In plaats van te proberen Formule 1-coureur te worden, of astronaut, of Hells Angels te gaan helpen met oversteken of naar de derde wereld te gaan om daar in vluchtelingenkampen Rode Kruismedewerkers voor de voeten te lopen, of desnoods cabaretier zonder publiek te worden (ik kan u verzekeren dat zoiets spannend is) stelt ze haar vriend voor om een zogenaamde ‘open’ relatie te beginnen, waarbij elk van de twee de gelegenheid krijgt om naast de een ook nog een ander te beminnen.

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

De vriend van onze vrouw, die naast over een mooi lijf wel degelijk over gezond verstand beschikt en allerlei kaf van allerlei koren weet te scheiden, moet daar helemaal niets van hebben, want hij ziet het onheil al met bakken tegelijk op zich af komen, maar dan kennen we onze vrouw nog niet.

Zoals alle vrouwen altijd en overal door alle eeuwen heen, laat zij het niet bij wat voor afwijzing dan ook zitten en rust zij niet voordat ze haar zin heeft gekregen.

Om een lang verhaal kort te maken: aan het eind van het boek en na allerlei seksueel gepruts zit onze vrouw met een andere man in precies hetzelfde schuitje als aan het begin van hetzelfde boek.

Er is niets veranderd en daar heeft ze 250 bladzijden over gedaan.

Dat kunnen alleen de hele groten!

Geachte heer Van Merwijk, u heeft een recensie geschreven over mij. Een boekrecensie zou over een boek moeten gaan

Als je wordt geschoren, moet je stilzitten, dus is het onverstandig om in discussie te gaan met iemand die je een slechte recensie geeft, schrijft Marith Iedema in deze ingezonden brief. Met enige schroom klim ik toch in de pen. Want u heeft geen recensie geschreven over mijn boek, maar over mij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden