Review

In Rotterdamse 'havenvoorstelling' komt drama klotsend binnen

Vanaf een oud veerpontje zie je op de wal de voorstelling als een film aan je voorbij trekken. Het drama komt klotsend binnen. Een verhaal over de Rotterdamse haven, maar ook over wanhopige vluchtelingen.

Annette Embrechts
null Beeld Phiel Deprez
Beeld Phiel Deprez

Denk niet aan een idyllisch boottochtje op de Schie, bij de locatievoorstelling Toen wij van Rotterdam vertrokken van MAAS Theater en Dans. Er staat een noeste vaartocht van twee uur op het programma, op een oud veerpontje.

Echt Rotterdams, zou je zeggen. Al beperkt het verhaal, dat zich grotendeels op de kade afspeelt, zich niet tot moderne ontwikkelingen in de haven, waar de menselijke maat wordt ingeruild voor automatische aansturing en varende containervelden. Toen wij van Rotterdam vertrokken gaat ook over het vertrek van wanhopige vluchtelingen, die op zee misschien wel een kapitein in gewetensnood kunnen treffen. Via je koptelefoon ben je getuige van kruisende verhaallijnen over een tanende rederij, een toekomstplan voor containerschepen en een groepje bootvluchtelingen. In tekst en regie heeft Floris van Delft deze moderne problematiek dichtbij gehaald, met personages van wie je graag wil weten hoe het hen vergaat. En hoezeer ze ook op afstand dansen, spelen en worstelen op de kade, je ontmoet ze voortdurend weer.

Het spel van de acteurs en dansers trekt als een film op de wal aan je voorbij en interfereert fraai met alledaagse voorbijgangers en het rommelige uiterlijk van Rotterdam aan het water. Maar ook met de romantische slotjesboom en het mechaniek van sluizen en bruggen. Het ritme van de voorstelling wordt gedirigeerd door het waterverkeer, dat vergt geduld. Maar als Dionisio Matias druipend voor je staat, met nog een restje Maaswater in de zoom van zijn colbert, realiseer je je eens te meer hoe het moet voelen om in ijskoud water te vechten voor je voortbestaan. Je ziet het dagelijks op het journaal, maar zwemmend voor je neus, in de koude Schie, komt het drama klotsend binnen.

Toen wij van Rotterdam vertrokken. Door MAAS Theater en Dans. Gezien: 27/8, MAAS Podium/De Schie, Rotterdam. Aldaar t/m 19/9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden