In plaats van een barbecue

Er stonden alleen nog een optocht in het kader van veteranendag en de traditionele barbecue op het Binnenhof op de agenda, donderdag tijdens de slotdag van het parlementaire jaar....

‘Wat denkt u dat mensen die dit proberen te volgen voor indruk aan dit debat zullen overhouden?’, vroeg de FC Mingelen Vooruit (‘hier kom IK, pas op voor de draadjes’) gisteren aan André Rouvoet van de ChristenUnie. ‘Poppenkast!’, antwoordde deze, ‘en het publiek heeft groot gelijk. Het is het parlement op zijn slechtst’.

Gaandeweg de dag hoorde je voor de NOS-microfoon en achter het spreekgestoelte in de Kamer voortdurend zitvlees en vrijkomend schuldgevoel knapperen. We waren getuige van een ‘schaamteloze vertoning’ (LPF), van een ‘debat met wel heel unieke taferelen’ (SGP), van ‘een bizarre ontknoping’ (CDA), van een gebeurtenis ‘te triest voor woorden’ (Groep Wilders). En toen was de verrassende uitkomst van de actie van D66 nog lang niet in zicht.

In weerwil van al die demonstratieve zelfbevlekking kreeg je gisteren lange tijd nauwelijks het idee dat in Den Haag zoiets als het landsbelang of het aanzien van het politieke bedrijf in het geding was. Er lag inderdaad een donker floers onder de oogkassen van Lousewies van der Laan, terwijl de droeve puppyblik van Alexander Pechtold zelfs de Asiel 5-daagse van de TROS voor onoverkomelijke plaatsingsproblemen zou hebben gesteld. Maar boven alles hield je aan het debat toch vooral weer het gevoel over dat je naar theater, naar – inderdaad – poppenkast zat te kijken.

Veel sarcastische grappen (Pechtold – ‘minister van bestuurlijke vernieling’), het gebruikelijke kokette vertoon van de Kamervoorzitter, de onderlinge cameraderie die, zou je denken, nou even nét niet bij de schaamteloze, trieste, bizarre toestand hoorde waarvan onze bezorgde volksvertegenwoordigers donderdag zelf repten, de in triomf gebalde vuisten van Brinkhorst, die nota bene zijn portefeuille zojuist had ingediend: voor menig kiezer zal het mysterie van het Binnenhof er weer een stukje verder door zijn vergroot.

Het uitzitten van de anderhalve dag durende voorstelling werd rond kwart voor negen gisteravond toch beloond. Met de handdoek in de ring van de MP werd het dus alsnog echt tv-drama. Voor wie tenminste de puf nog had om een wat doorgegaard rondetafelgesprek bij een kan water in NOVA als de apotheose ervan te waarderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden