In oranje tijgerprint parkeren op het zeebrapad

Wie kan gaan shoppen in de Gouden Driehoek van Parijs is niet van de straat. Maar ook zonder welgevulde knip valt er veel te genieten in de Avenue Montaigne....

Met rode tasjes van Bonpoint en witte tasjes van BabyDior banjertprinses Hermine de Clermont-Tonnerre naar haar citroengele Mini Cooper inde Avenue Montaigne. Haar lange, blonde haren vallen over haar korte,bruin-witte bontmantel, waaronder ze een oranje broek met tijgerprintdraagt, alsmede gele puntlaarzen, voorzien van zwarte, krullerige strepen.

De 39-jarige prinses heeft haast, want haar Mini staat verderop dwarsover het zebrapad, maar toch neemt ze de tijd om haar mobiele telefoon tebeantwoorden ('Wacht even, mijn hartje, ik zit midden in een interview'),een Amerikaanse modevriend te begroeten én de essentie van AvenueMontaigne uit te leggen.

'Je bevindt je hier in de Gouden Driehoek van Parijs. Die wordt gevormddoor de Avenue George V, Avenue François I en de Avenue Montaigne. Dielaatste is de belangrijkste, want alle grote couturiers ter wereld zittenhier. De oudste en belangrijkste is Dior. Daar heb ik acht jaar alsontwerper gewerkt, daarom ken ik deze buurt van haver tot gort', verteltde prinses.

De Avenue Montaigne, die vanaf de 'veel minder chique' Champs-Elyséestot aan de Seine loopt, is in de loop der jaren veranderd, zegt ze.

'Vroeger was het hier très, très Parisien, nu is het een plek voorrijke toeristen van over de hele wereld. Vroeger zag je hier ook nog echtmooie auto's, nu is iedereen bang dat er iemand met een sleutel over de lakkrast', zegt ze, terwijl ze haar sleutelbos langs een geparkeerde auto laatscheren.

Toch is ze nog altijd enthousiast over de duurste winkelstraat vanParijs.

'Hier worden tradities in ere gehouden. Tijdens de wijnoogstbijvoorbeeld werken de grote modehuizen samen met de grote chateaux.Bernard Arnault (eigenaar van Christian Dior en Louis Vuitton, tweetopmerken met hoofdkantoor en winkels in de Avenue Montaigne, red.) laatdan Chateau Yquem en Chateau Margaux (twee wijngaarden van Arnault, red.)aanrukken. Die feesten zijn heel vrolijk.'

'Zo, nu weet je denk ik alles wel', besluit Hermine deClermont-Tonnerre. Waarna ze in haar Mini wegstuift in het drukke verkeer.

'Het is het genieten, niet het bezit dat ons gelukkig maakt', luidt eenwijsheid van Montaigne, de zestiende-eeuwse filosoof die de straat zijnnaam gaf. Het valt aan te raden die wijze woorden bij een bezoek te blijvenprevelen.

Want de eigen portemonnee moet royaal gevuld zijn om hier tot bezit tekomen - de gemiddelde klant van een van de modehuizen geeft 600 euro uit.Wanneer de mededeling luidt dat het gezochte cadeautje niet meer danhonderd euro mag kosten, kijken de jonge (of gelifte) verkoopsters pijnlijkgetroffen.

Onder hun keurende blikken en de speurende ogen van hetbewakingspersoneel, voelt menigeen zich als Julie Vandeputte, een studenteaan de Sorbonne: 'Ik voel me niet echt op mijn gemak. Vooral als je jongbent, letten ze hier erg op je.'

Maar wie zich losmaakt van die licht vijandige houding en bezitsdrang,kan in de Avenue genieten, naar de wijze raad van Montaigne. Van de bredestraat zelf, met zijn statige, negentiende-eeuwse panden, en van hetuitzicht aan de Seine-kant op de Eiffeltoren én de Sacré-Coeur.

Probeer eens binnen te glippen op een van de binnenplaatsen, zoals dieachter de metershoge deur van nummer 53; dat zijn werelden op zich. Genietook van de zwarte, smeedijzeren tuinhekjes met hun gouden punten, die voorde meeste winkels staan.

En geniet van de winkels zelf, paleizen van wit of zwart marmer volspiegels, koper en chroom. Waarbij er een tweedeling opvalt tussenmodehuizen als Chanel en Louis Vuitton die hun luxe ostentatief opdringen,terwijl merken als Calvin Klein en Dolce & Gabbana voor het beschaafdelettertype en de discrete benadering kiezen.

Diezelfde tweedeling valt onder het publiek waar te nemen. Tegenoverde uitbundige prinses staat een wat ouder echtpaar, waarvan zij eenonopvallend bontkraagje draagt, alsmede een iets lichter bruin gekleurdejas dan haar echtgenoot, wiens gelaatstrekken een stamboom met veel langenamen doet vermoeden.

Kijken naar de voorbijgangers, onder wie de Chinezen flink in opmarszijn, is wellicht het hoogste genot van de Avenue Montaigne. Doe het vanuitde Bar des Théatres, een eettentje dat in een volkswijk thuishoort en waarhet kopje koffie bizar genoeg slechts 1,20 euro kost.

Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden