FilmrecensieNews of the World

In ‘News of the World’ zwerft een Disney-achtig westernkoppel rond door het verscheurde Amerika van vlak na de Burgeroorlog ★★★☆☆

De hechte band tussen de oud-legerkapitein en het zwijgende blonde meisje maakt de film hier en daar wel wat gezapig.

News of the World. Beeld
News of the World.

Het is 1870, een paar jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog. Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks), een voormalig kapitein van het verslagen Zuidelijke leger, voorziet nu in zijn inkomen als nieuwslezer. Een nobel beroep: voor tien cent per luisteraar praat hij de analfabete bevolking van stadjes en gehuchten in Texas bij over de grotere wereld. De vaderlijke Kidd biedt de mensen op empathische wijze iets van perspectief, als een soort rondreizende nieuwspriester. Het zijn onzekere tijden: een meningitisuitbraak eist slachtoffers, overal trekken ploegjes ongure oud-soldaten rond en centraal gezag ontbreekt.

Onderweg tussen twee stadjes, dwars door het wijdse natuurschoon dat in News of the World overweldigend in beeld is gebracht, stuit Kidd op een overvallen koets. Het lijk van een zwarte man bungelt aan een boom, en in de bosjes schuilt een angstig blond meisje van een jaar of 10 in indianenkledij. Ooit buitgemaakt en opgenomen door de Kiowa, maar bij het decimeren van de stam gespaard door de witten. Ze praat niet, maar uit de papieren maakt Kidd op dat ze op weg was naar familie.

Ze vormen een vertrouwd, Disney-achtig westernkoppel: de gewezen kapitein zonder vaste verblijfplaats en het verwilderde meisje dat nergens meer thuis is. Kidd doet nog wat pogingen om de zorgtaak aan de daartoe bevoegde instanties over te laten, maar met de aperte goedheid van hoofdrolspeler Tom Hanks wéét je meteen dat hij haar nooit in de steek zal laten. Het maakt Paul Greengrass’ verfilming van de roman van Paulette Jiles hier en daar wat gezapig; de relatie tussen de hoofdrolspelers wordt niet echt op de proef gesteld.

Onderweg passeert er voldoende: Greengrass, tevens regisseur van de Bourne-cyclus, kan zijn talent voor actie kwijt in een achtervolging en schietpartij, en trekt vergelijkingen met het huidige tijdsgewricht. Ook hier, in het 19de-eeuwse Texas, wil de over een pioniersstadje regerende militieleider enkel zijn eigen nepnieuws verkondigen. Nieuwslezer Kidd ontketent iets van een revolutie met het échte nieuws.

Een beetje bedacht voelt die koppeling met het nu wel, maar ze voorziet News of the World van een thema. Over een verscheurd land gaat het, vol angst en vreemdelingenhaat. En over de verbindende kracht van die ene, goeiige nieuwsman.

News of the World

Western

★★★☆☆

Regie Paul Greengrass.

Met Tom Hanks, Helena Zengel.

118 min. Te zien bij Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden