BLADNEW SCIENTIST

In New Scientist speelt Ab Osterhaus de tweede viool

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: New Scientist, waar een krasse zeventiger een bescheiden plek krijgt op de omslag.

null Beeld
Beeld

Om een spoor van corona en aanverwante malaise te ontdekken moet de cover van het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist deze maand nauwgezet worden bestudeerd. Maar goed, daar is hij weer, die ene viroloog, die krasse zeventiger die zich in de tv-studio graag een glaasje wijn laat inschenken (rood).

Zijn plek op de cover is bescheiden. Een andere ramp van deze tijd krijgt voorrang, het verlies van het regenwoud. ‘Kappen!’, is de dubbelzinnige strijdkreet. De illustratie is een combinatie van een weelderig woud en een akelige zandvlakte. Een papegaai maakt een paniekerige indruk.

Het is de aankondiging van een ‘dossier Amazone’, ofwel ‘de grote groene reus’. In het opvallendste verhaal, tevens het minst pessimistische, wordt een man geportretteerd en gevolgd die in het Amazonewoud bomen telt. New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg reisde samen met tropisch ecoloog Hans ter Steege naar de jungle van Ecuador.

Daar houden zich ook slangen, schorpioenen en tarantula’s schuil, zo blijkt. ‘Ter Steege maakt zich niet zo druk om al die beesten. Hij is er voor de bomen’. Het tellen doet hij samen met studenten en 200 andere onderzoekers. In 2013 leverde dat de eerste schatting op: 390 miljard, 16 duizend boomsoorten.

Het is géén hobbyisme, zo blijkt. De informatie is nodig om het ecosysteem te doorgronden. ‘Nu het gebied door menselijk toedoen verandert, is dat belangrijker dan ooit’. Onheilspellend: de klimaatverandering zal het als grootste risicofactor binnen een aantal decennia overnemen van de ontbossing.

Dan nu de coronacrisis toch maar even. In de New Scientist is doseren het devies, licht hoofdredacteur Jim Jansen toe. Online ziet hij dat stukken over het virus heel goed worden gelezen, maar hetzelfde geldt voor stukken over ‘zwarte gaten en botsende deeltjes’.

Met collega Irene Faas sprak Jansen op 2 maart met bovengenoemde viroloog, de voormalige dierenarts Ab ‘testen, testen, testen’ Osterhaus. Hij verzamelt virussen, zo blijkt, hij heeft er al zo’n zeventig. ‘Ik had er trouwens nog veel meer kunnen verzamelen, maar ik vind wel dat je alleen naar belangrijke nieuwe virussen moet zoeken’.

Omdat de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo opvolgen belde Jansen later nog een keer met Osterhaus. Hij heeft het een beetje druk, zei hij. Osterhaus pendelt heen en weer tussen Duitsland en Nederland en is de hele dag aan het skypen, zoomen en teamen.

‘Qua media doe ik vooral Op1. Dat is om half elf ’s avonds, en de opnamen gebeuren op vijfhonderd meter afstand van mijn huis. Het is dus allemaal te overzien.’ Aldus Ab Osterhaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden