Tv-recensieJulien Althuisius

In ‘Mijn gezin gaat failliet’ is het weer eens vaag waar het helpen eindigt en het parasiteren op andermans ellende begint

null Beeld

Omdat zelfs John Williams niet alles in zijn eentje kan oplossen wordt de presentator in Mijn gezin gaat failliet bijgestaan door ‘selfmade miljonairs’. Het programma, vrijdagavond werd de eerste aflevering uitgezonden, gaat over gezinnen die financieel aan de grond zitten. ‘Vaak kan je aan de buitenkant niet zien’, zei Williams in het intro, ‘hoe iemand er achter de voordeur financieel bij staat.’

Ruud en Anoesjka bijvoorbeeld, ze woonden met hun zoon en dochter in een mooie woning met ruime tuin en groot zwembad. ‘Jullie wonen hier fantastisch’, fluisterde Williams aan tafel in de tuin. Anoesjka was huismoeder en Ruud verdiende veel te weinig met zijn eigen bedrijfje, terwijl het hem ook niet lukte een nieuwe baan te vinden. Hij straalde in alles verslagenheid uit. Toen Williams vroeg waar het was misgegaan, bleek dat het zoontje van Ruud en Anoesjka in 2008 was verdronken – in hun eigen zwembad. Er waren ook heel veel, te veel, mooie herinneringen aan het huis, dus daarom wilde het stel niet verhuizen. Maar ze konden het zich eigenlijk niet meer veroorloven.

Er was heel veel mis in het gezin. Ruud onttrok zich volledig aan het gezinsleven, bracht hele dagen door achter zijn computer, verdiende geen geld en was vervreemd geraakt van zijn eigen kinderen, waar hij – zo zei hij zelf – ‘niet zoveel’ mee had. Ruud en Anoesjka kregen hulp van Kris Florek, een Poolse man die op zijn 20ste naar Nederland was gekomen en met zijn, vanuit het niets opgebouwde, vastgoedonderhoudsbedrijf miljonair was geworden. Het was een frisse verschijning, glad geschoren en met levendige blauwe ogen. Florek had Nederlands geleerd door naar GTST te kijken en Marco Borsato te luisteren en was dus in zekere zin meer RTL dan RTL zelf.

Het werd al vrij snel duidelijk dat Mijn gezin gaat failliet uitstekend paste in de lange RTL-traditie van hulpprogramma’s waarbij onduidelijk is waar het hulp verstrekken aan mensen die het hard nodig hebben eindigt en het parasiteren op hun ellende begint. Het was duidelijk dat Ruud volledig gebroken was door het verlies van zijn zoontje en daarom, zo vertelde hij zelf uiteindelijk ook, een muur van onverschilligheid en apathie om zich heen had gebouwd. Hij kon het zich niet veroorloven om nog meer verdriet te voelen, dus wilde hij maar helemaal niets meer voelen. Daarom was de scène waarin Ruud uitgenodigd was bij Florek thuis zo pijnlijk. Florek liet Ruud zien hoe hij één keer in de week gezellig croissantjes bakte met zijn zoontje. Ze hadden de grootste lol. Ruud stond er bij en keek ernaar. Het was goed bedoeld, maar de uitwerking was vernederend.

Ruud had behoefte aan een goede therapeut, maar kreeg John Williams en een selfmade miljonair. Het kwam uiteindelijk goed, omdat Ruud een baan vond en zelf besloot met iemand te gaan praten. En dus kon John Williams weer champagne ontkurken en stichtende woorden prevelend het huis van Ruud en Anoesjka verlaten. ‘Ze zijn er nog niet’, zei hij, ‘maar dit komt wel goed.’ Ja, ongetwijfeld.

Champagne aan het einde van de aflevering. Beeld
Champagne aan het einde van de aflevering.

Meer over hulpprogramma’s op de Nederlandse televisie

Zijn hulpprogramma’s RTL nutteloos en misleidend? Al enkele jaren geleden bleek dat RTL de belofte om hulp te bieden niet altijd nakomt. Ook moesten kandidaten vaak verregaande contracten ondertekenen en is het verboden met de pers te praten.

‘Er zijn fouten gemaakt bij de hulpprogramma’s van RTL en we gaan onze aanpak veranderen, erkende programmadirecteur Erland Galjaard niet veel later. RTL erkende de fouten en beloofde met maatregelen te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden