FilmrecensieMijn bijzonder rare week met Tess

In Mijn bijzonder rare week met Tess schuilt de kunst in de finesses ★★★★☆

De triomftocht die Mijn bijzonder rare week met Tess maakt langs prestigieuze kinderfilmfestivals is terecht.

Pauline Kleijer
null Beeld

Familiefilm

Regie Steven Wouterlood.

Met Sonny van Utteren, Josephine Arendsen, Julian Ras, Jennifer Hoffman, Tjebbo Gerritsma.

82 min., in 48 zalen.

Word je voor het eerst verliefd, krijg je je eerste existentiële zorgen er gratis bij. Het overkomt de jonge tiener Sam (Sonny van Utteren) tijdens een vakantie op Terschelling. Sinds kort denkt hij veel na over de dood, en dan vooral over de volgorde waarin mensen sterven. De oudsten gaan doorgaans eerst, wat betekent dat Sam, de jongste in zijn gezin, alleen achter zal blijven. Om zich daarop voor te bereiden, bedenkt hij een alleenheidstraining. Die training gaat slecht samen met zijn interesse voor Tess (Josephine Arendsen), een meisje dat op het eiland woont. Tess heeft zo haar eigen problemen, waaronder een onbekende vader.

Niet gemakkelijk allemaal, maar zwaar op de hand wordt Mijn bijzonder rare week met Tess nooit. Een luchtige, lieve jeugdfilm is het, waarin de zorgen van Sam en Tess overigens wel serieus worden genomen: geen moment gaan de humor en de lichte toon ten koste van de jonge hoofdpersonen. Volwassenen, die mogen bespot worden, maar kinderen verdienen respect.

Dat laatste is een stelregel in veel Nederlandse jeugdfilms, die mede daardoor internationaal goed scoren. Net als films uit Scandinavië staan ze garant voor serieus drama, dat niet op de knieën gaat voor een jong publiek. Ook Mijn bijzonder rare week met Tess, naar het gelijknamige jeugdboek van Anna Woltz uit 2013, doet het goed in het buitenland. Sinds de wereldpremière op het filmfestival van Berlijn in februari maakt de film zelfs een ware triomftocht, prijzen verzamelend op prestigieuze kinderfilmfestivals van Zagreb tot New York.

Het succes is meer dan terecht. Regisseur Steven Wouterlood heeft duidelijk hart voor het genre. Hij maakte al jeugdfilms tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won een Emmy Award met de korte film Alles mag (2013). Mijn bijzonder rare week met Tess, waarvoor hij samen met Laura van Dijk het scenario schreef, is zijn eerste lange speelfilm. Dat zou je niet zeggen; volleerd maakt de regisseur gebruik van de fraaie Waddenlocaties, het talent van de acteurs en de psychologische rijkdom van het verhaal. Erg verrassend is de plot niet, maar de kunst schuilt bij Wouterlood in de finesses: een blik van Sam, een frons van zijn vader. Kinderangsten zijn vaak net zo reëel als de neurosen van volwassenen, laat het zomerse drama zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden