In McCartney's huis ligt niets van Paul

Het huis lijkt in niets te verschillen van elke andere arbeiderswoning uit de jaren vijftig. Op Forthlin Road 20 echter haalde een jonge Paul McCartney kattenkwaad uit, luisterde hij naar platen, en schreef hij een songs waarmee de Beatles later beroemd zijn geworden....

AP

LIVERPOOL

Het eenvoudige huisje in Liverpool is overgenomen door de National Trust, een overheidsinstelling die het Britse culturele erfgoed bewaakt. Op 29 juli wordt het huis, dat in jaren-vijftigstijl is gerestaureerd, opengesteld voor het publiek. Tot en met 12 december zullen per dag zes groepen van veertien personen worden toegelaten. Kaartjes kosten 4,50 pond (een kleine vijftien gulden).

Volgens Paul McCartney zouden zijn ouders er erg verheugd over zouden dat hun woning nu eigendom is van de National Trust. Toen zij in 1955 het huis huurden, was Paul dertien. Zijn vader Jim verdiende niet veel als chef van de vuilophaaldienst. Een jaar later overleed Pauls moeder aan borstkanker; de rest van het gezin bleef tot 1964 in het huis wonen.

De restauratie van het woonhuis is gebaseerd op oude foto's, gemaakt door Pauls broer Michael. De enige authentieke onderdelen uit die tijd zijn de gootsteen in de keuken, de deuren op de bovenverdieping en de linoleumvloer in de hal.

Er zijn geen memorabilia van Paul McCartney zelf te bezichtigen. En de woonkamer van het huis, waar McCartney en John Lennon samen liedjes schreven, is nog niet voorzien van een piano uit die tijd. Wel heeft het fonds originele sponningen geplaatst, en zijn de lampen helemaal jaren vijftig. Het televisietoestel is er een uit de jaren veertig, en in de tuin bloeit weer de lavendel die Paul plukte om binnen de lucht van zijn rokende vader te bestrijden.

Het huis neemt in het hart van Michael McCartney een bijzondere plek in: 'Het was het huis waar mijn moeder woonde tot ze overleed en waar mijn broer, mijn vader en ik leefden voordat de showbizz-gekte toesloeg.'

De beheerder van het huis, de Beatles-fan John Hallyday, beschouwt het als een grote eer dat hij nu in het huis mag wonen: 'Eigenlijk verwacht je dat een van de jongens hier gewoon binnen komt lopen, en gedag zegt.' Hij heeft nog niet in Pauls slaapkamer geslapen, maar is zeker van plan dat eens te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden