FilmrecensieThe Glorias

In matige biopic over de inspirerende feminist Gloria Steinem lijken haar problemen zó opgelost ★★☆☆☆

Hoe is het mogelijk dat The Glorias het vuur van de strijd voor vrouwenemancipatie niet voelbaar weet te maken?

Floortje Smit
null Beeld

Toen feminist Gloria Steinem tijdens het hoogtepunt van de vrouwenbeweging werd gevraagd te poseren voor de cover van een tijdschrift, weigerde ze. ‘Het is een beweging’, poeiert ze de journalist telefonisch af in The Glorias. ‘Dat betekent dat veel mensen bewegen. Niet dat een vrouw gefotografeerd wordt. Niet een witte vrouw. Niet ik.’

Dit lijkt ook het uitgangspunt van de biopic The Glorias, naar Steinems autobiografie. Regisseur Julie Taymor (Frida, Across the Universe) volgt daarin het leven van Steinem, van haar jeugd via haar journalistieke werk langs haar activistische optredens en de oprichting van het legendarische vrouwentijdschrift Ms., inclusief wat spraakmakende mediaoptredens, tot aan de grote Women’s March in 2006. Via haar luisterend oor krijgt de positie van vrouwen in India aandacht, net als die van latina’s en van de Cherokee. De film belicht hoe de vrouwelijke activisten van kleur óók een belangrijke rol speelden in de vrouwenbeweging.

Eerste gedachte: wát een vrouw, wát een leven. Tweede: hoe is het mogelijk dat een film over vrouwelijk activisme dat vuur nergens echt voelbaar weet te maken? Waarschijnlijk omdat The Glorias zo compleet wil zijn – het gaat ten koste van het personage Steinem zelf. Ze luistert naar haar medefeministen, en is het lachend met ze eens; als ze praat, is het in statements. De problemen waar ze tegenaan loopt gaan niet verder dan de angst voor spreken in het openbaar of de irritatie dat ze steeds op haar uiterlijk wordt beoordeeld. Alles is in een vloek en een zucht opgelost – als haar eindredacteur haar meevraagt naar een hotelkamer, neemt ze zonder enige aarzeling ontslag: hup, dóór naar de volgende episode van haar leven. De soundtrack moet de zaak van emotie voorzien.

Taymor laat Steinem spelen door vier actrices – Alicia Vikander, Julianne Moore, Lulu Wilson en Ryan Kiera Armstrong – en mikt op psychologische diepgang door die in een soort zwart-witte droomsequentie ernstig met elkaar in discussie te laten gaan in een Greyhoundbus. Het voelt vooral gekunsteld – net als andere soms volstrekt merkwaardige, symbolisch bedoelde fantasiescènes.

Heel af en toe vonkt er wel íéts van passie, om vervolgens als een nachtkaars uit te doven. Die momenten zijn vooral frustrerend, want wat is Steinems geschiedenis belangwekkend, zeker voor jongere generaties vrouwen, en wat is ze een fantastisch rolmodel. Maar op een gekke manier ben je na tweeënhalf uur van het goedbedoelde The Glorias juist doodmoe van haar.

The Glorias

Drama

★★☆☆☆

Regie Julia Taymor

Met Alicia Vikander, Julianne Moore, Lulu Wilson, Ryan Kiera Armstrong.

148 min.; in 49 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden