FilmrecensieLiebe in den Gängen

In Liebe in den Gängen ontstaat een romance tussen de stellingkasten van een groothandel, maar deze verliest in het laatste half uur helaas haar glans (2 sterren)

Floortje Smit

Belangrijke les die Christian leert tijdens zijn proefperiode als medewerker ‘dranken’: als je een vorkheftruck hebt bemachtigd, kun je die niet zomaar aan elke afdeling uitlenen. Er zijn bloedgroepen in de groothandel. ‘We hebben niets met conserven, maar we kunnen goed met zoetwaren’, aldus zijn collega.

Het leukste van Liebe in den Gängen is hoe het laat zien dat de groothandel voor de medewerkers een soort minimaatschappij is. Een raamloze wereld waar de zon niet opkomt of ondergaat en de buitenwereld niet lijkt te bestaan.

Flirten bij de koffieautomaat

Het is in die arena dat Christian, een stille man die onder zijn stofjas tatoeages verbergt, tussen de stellingkasten door naar Marion begint te gluren. Ze flirt met hem bij de koffieautomaat, naast die wandvullende poster van het strand met wuivende palmbomen.

Franz Logowski als Christian en Sandra Hüller als Marion in Liebe in den Gängen. Beeld K2
Franz Logowski als Christian en Sandra Hüller als Marion in Liebe in den Gängen.Beeld K2

Het is een intrigerend personage, die merkwaardige Christian en Franz Logowski is een acteur waarnaar je kunt blijven kijken. Hetzelfde geldt voor Sandra Hüller (Toni Erdmann) die de getrouwde Marion neerzet als flirtende koningin van de groothandel.

Terwijl zij langzaam naar elkaar toe groeien, laat regisseur Thomas Stuber de toon van de film langzaam veranderen. De grapjes worden wranger. De symmetrische wereld met die oneindig lange gangen, waar Stuber eerder heftrucks bijna een vrolijk ballet liet uitvoeren op An der schönen, blauen Donau, wordt steeds meer een plaats waar onsuccesvolle mensen illusieloos iets van hun leven proberen te maken.

Scenarist Clemens Meyer en Stuber presenteren de romance tussen Marion en Christian in die uitzichtloosheid als een sprankje hoop, een frisse zeebries. En daar loopt Liebe in den Gängen uiteindelijk spaak. Het is alsof de makers niet zien dat Christian zich steeds meer gedraagt als een ronduit griezelige stalker die dingen doet waarvan een doorsnee vrouw bang zou worden. Als Marion, die volgens de verhalen thuis ook al zo’n bezitterige man heeft zitten, daar achter komt, laat ze zich er verbazingwekkend genoeg niet door afschrikken, integendeel.

Zonde. In het laatste half uur van Liebe in den Gängen verliest hun liefde, en daarmee de film, alle sympathie en glans.

Liebe in den Gängen

Komisch drama

Twee sterren

Regie Thomas Stuber

Met Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth

In 22 zalen; 125 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden