recensiecabaret

In hoog tempo trekken topscènes uit het oevre van Waardenberg en De Jong aan je voorbij ★★★★☆

Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. Beeld Clemens Rikken
Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong.Beeld Clemens Rikken

Een klassieker: het onnozele hulpje Wilfried de Jong is een merkwaardige machine aan het keuren. Al snel komt er aan alle kanten rook uit het apparaat en begint zijn baas Martin van Waardenberg hem verrot te schelden: ‘Waar heb je nou op zitten drukken? Nou is dat hele ding kapot!’ De Jong, beduusd: ‘Ja, ik denk ook dat-ie kapot is.’ Van Waardenberg, nog bozer schreeuwend: ‘Daar heb natuurlijk weer een wijf aan gezeten!’

Een luide golf van herkenning en hilariteit trekt door het Rotterdamse Nieuwe Luxor Theater bij het horen van een oneliner als deze. Cabaretduo Waardenberg en De Jong speelt hier de komende maanden een compilatieshow van hun beste werk. Die sketches vol fysieke humor en grove absurditeit komen uit de zes theatershows die het duo maakte tussen 1987 en 1999. Twintig jaar later blijken hun beste scènes nog niets aan kracht te hebben ingeboet.

Soms is het effect zelfs groter, omdat er ook bewondering bijkomt voor het feit dat Van Waardenberg (64) en De Jong (62) nog zo ontzettend energiek en fit zijn en geen enkel lichamelijk risico uit de weg gaan. Vol overgave hangen ze bovenin het theater als schilders aan een stalen balk, zwieren ze aan gymnastiekringen door de zaal en slaan ze elkaar op een enorm luchtkussen knock-out met skippyballen.

In hoog tempo en met spectaculair decor, licht en geluid trekken topscènes aan je voorbij. Meestal in de oorspronkelijke versie, soms met een subtiel modern tintje. Zo bestelt Rotterdammer Harry in de beroemde snackbarscène naast een ‘broodje hamburgert’ en een ‘shaslickie’ nu ook een ‘quinoaschijffie’ en ‘vier tofuballetjes’.

null Beeld Ruud Baan
Beeld Ruud Baan

Waardenberg en De Jong

Cabaret

★★★★☆

Door Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. Eindregie Martijn Bouwman.

11/1, Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam. Aldaar t/m 25/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden