Theater

In Homemade laten Kuno Bakker en Mokhallad Rasem zien dat ‘thuis’ zich maar moeilijk laat vangen ★★★★☆

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Eerst maar eens opruimen. Kuno Bakker en Mokhallad Rasem – theatermakers, vrienden – beginnen druk met meubilair te slepen. Onhandelbare klapstoelen, een logge tafel – het kost moeite ze langs elkaar en door deuropeningen te manoeuvreren, maar de mannen geven niet op. Het is een treffend begin van hun nieuwe voorstelling Homemade.

Koekoe en Moemoe, zoals ze elkaar noemen, zijn verbonden aan respectievelijk theatercollectief Dood Paard en het Antwerpse Toneelhuis. Eerder maakten ze samen het mooie stuk De verse tijd (2018), een theatrale uitwerking van de kennismaking met elkaars (culturele) achtergrond en levenshouding – de een uit Nederland, de ander uit Irak – en het uiteindelijk liefdevol omarmen van elkaars verschillen.

Met Homemade, het tweede deel van wat uiteindelijk (in 2022) een drieluik gaat worden, onderzoeken ze hoe ze een stap verder kunnen gaan. Kunnen ze samen onder één dak? Een huis bouwen? Een thuis?

Zonder slag of stoot gaat het niet. Rasem wil klei, Bakker prefereert hout als basismateriaal. Een plat dak? Buiten de stad, en hoever dan van een bushalte? Het duurt wel even voor ze echt aan de slag kunnen. En dan hebben ze het nog niet eens over het interieur gehad, laat staan over het eten dat later op tafel komt.

Herkenbaar en regelmatig erg geestig is het, en de mooie vormgeving van de voorstelling – sommige dingen worden op toneel gebouwd, soms zien we ze bezig op video – sluit daar soepel op aan: vlotte tekeningetjes, versnelde scènes.

Maar de ondertoon is wel degelijk serieus, en daarin huist de ontroering. ‘Thuis’ laat zich moeilijk vangen. Om te beginnen moet je elkaar werkelijk zien, moet je elkaars poëzie vertalen en moet je touwen van geduld spannen. Dan heeft het kans van slagen, samenleven.

Homemade

Theater

★★★★☆

Door Dood Paard en Toneelhuis.

16/9, Theater aan het Spui, Den Haag. Hierna gedurende het hele seizoen 2021/2022.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden