In hoeverre kun je begrip opbrengen voor misdadigers?

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: De Maand van de Spiritualiteit en begrip voor misdadigers.

Jet Steinz
null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

We zitten midden in de Maand van de Spiritualiteit, getuige de vele zingevende activiteiten die tussen 13 januari en 12 februari worden georganiseerd (wat dacht u bijvoorbeeld van een Tantric Dance, Stoelyoga met MandY of Vedische Wiskunde), maar ook het boekje dat de CPNB Bestseller 60 binnenkomt op een negende plaats. Want de Maand van de Spiritualiteit zonder bijbehorend essay is als een kerstboom zonder piek, of als een januari zonder goede voornemens. Na bekende spiritualisten als Arie Boomsma en Isa Hoes is het dit jaar de beurt aan Rosita Steenbeek, die in Heb uw vijanden lief haar gedachten laat gaan over het begrip compassie en antwoorden probeert te geven op vragen als: hoe werkt barmhartigheid, valt mededogen te leren, en in hoeverre kun je begrip opbrengen voor misdadigers?

Ook uitgeverij Lebowski onderzoekt deze laatste kwestie, op haar eigen (niet zozeer spirituele als wel commerciële) manier. In Judas van Astrid Holleeder - verstoten van de eerste plaats in de Bestsellerlijst, maar als nummer 4 en met ruim 400 duizend verkochte exemplaren nog volop in the picture - lezen we over de man die na zijn vrijlating in 2012 uitgroeide tot nationale knuffelcrimineel en daarmee op iets te veel mededogen kon rekenen. En in De Kouwe Ouwe (binnen op plaats 5), waarin Martijn Haas en Vico Olling de opkomst en ondergang van gangster Stanley Hillis beschrijven, wordt gesproken over 'die vriendelijk ogende man', 'geroemd om zijn eigengereidheid en intelligentie'.

Heel wat minder begrip voor de georganiseerde misdaad tonen Jan Tromp en Pieter Tops in De achterkant van Nederland (12). Of toch? Want als we de schrijvers mogen geloven, zijn drugsbazen de nieuwe welzijnswerkers, en zijn het schatrijke criminelen die de sportclubs financieren. En dat is eigenlijk wel heel barmhartig.

CPNB bestseller 60

1. Fajah Lourens: Killerbody 2; Kosmos (-)
Eten en slank blijven, deel 2.
2. Fajah Lourens: Killerbody dieet; Kosmos (39)
Gezond afvallen. Han van Bree
3. Het aanzien van 2016; Spectrum (-)
Het jaar van Bowie, Prince, Cohen, Fidel.
4. Astrid Holleeder: Judas; Lebowski (11)
5. Victor Olling, Martijn Haas
6. De Kouwe Ouwe; Lebowski (-)
7. Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (97)
8. Rowling, Tiffany, Thorne: Harry Potter en het vervloekte kind; De Harmonier (9)
9. Victor Mids, Oscar Verpoort: Mindf*ck; Maven (8)
9. Rosita Steenbeek: Heb uw vijanden lief; CPNB (-)
10. Beni Davies: De kleine walvis; Luitingh-Sijthoff (3)
Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden