Review

In Hoe smaakt het? valt er genoeg te snoepen

De prille smaakwetenschap.

Chips moeten herrie maken. Als we bij het chips eten niks horen, zijn de chips niet vers meer en hoeven we ze niet. Dus doen fabrikanten al jaren hun best om, door middel van sluwe golven en ribbels, de juiste aardappelen en een vernieuwde receptuur, de meest lawaaiige chips te produceren. Omdat de consument dat wil.

Chips zijn misschien wel het enige voedingsmiddel waarbij onze oren de hoofdrol spelen. Verder is smaak, zo blijkt uit Hoe smaakt het?, vooral psychologie. Zet op een blik soep 'minder zout' en de consument is ervan overtuigd dat de soep inderdaad minder zout is - ook al is er niks aan veranderd.

Zoet? Hetzelfde verhaal. Onze verwachting is de helft van het genot. En nee, er zijn geen vijf smaken. Die pogingen om onze smaakpapillen op te delen, zijn volkomen achterhaald. We kunnen veel meer proeven, zoals 'vet' en 'scherp'. En chocola. Smaak en geur zijn niet te reduceren sensaties. En dus nachtmerries voor de wetenschap. Steeds opnieuw moet Garmt Dijksterhuis vertellen dat 'de wetenschap' nog in de kinderschoenen staat. Het is erger dan dat: die prille wetenschap begint bij de chemie, en dat is de minst interessante kant van de ervaring. Alsof een astronoom door de verkeerde kant van een telescoop staat te turen.

Opgemerkt moet wél dat Dijksterhuis zelf weinig scheutig is met dat schaarse onderzoek, en dat Hoe smaakt het? ook nog voor een kwart gevuld is met wasmiddelen, obesitas, gezondheid en andere smakeloze zaken. En het had allemaal wat pittiger gekund. Maar los daarvan valt er genoeg te snoepen in dit boekje.

Non-fictie
Garmt Dijksterhuis
Hoe smaakt het?
Eburon;
172 pagina's; euro 18.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden