Boeken De boekenluisteraar

In het luisterboekenuniversum komt de vaderlandse literatuur er bekaaid vanaf

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

De omslag van In de bovenkooi van Maarten van Biesheuvel.

Het brengt nog een hele verantwoordelijkheid met zich mee, zo’n wekelijkse rubriek. Allereerst werd ik op Radio 1 uitgenodigd om als ‘kenner’ van luisterboeken mijn inzichten te delen nu het Luisterboekenweek was. Zeer vereerd, maar ik zet die aanhalingstekens er niet voor niets omheen. We zijn allen dolend in het luisterboekenuniversum, en ik weet dat er hierboven staat ‘leidt u’, een taak waarvan ik mij gedienstig zal kwijten, maar gaarne zonder aangehaakte status als expert. Voor je het weet, zit ik aan tafel bij Jinek over maatschappelijke onvrede mee te praten. Waarop ik dan als antwoord zal geven dat ik liever luister dan praat. 

Dan was er nog commentaar op Twitter. Van het zuivere soort trouwens, geen gescheld. Of ik wel wist dat de drie titels die ik vorige week abusievelijk als nog niet te beluisteren had gekwalificeerd, wel degelijk als luisterboek bestaan? Nee, want dan had ik dat wel opgeschreven. Nu dan, met dank aan Theo Hakkert, journalist bij Tubantia. Het gaat hier om het ‘parallelle universum’ van de bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, door mij geheel over het hoofd gezien. Excuus. 

Om dit recht te zetten dacht ik mij vervolgens aan te melden voor dit deel van bibliotheek dat Passend Lezen wordt genoemd en waarachter 45 duizend titels schuilgaan. De instructies vermelden echter dat er een ballotage zal plaatsvinden om te bepalen of ik wel of niet een leesbeperking heb. Eigenaardig. Zonder aanmelding kan er overigens wel in het bestand worden gezocht, en inderdaad alle titels (Drift van Bregje Hofstede, De ommegang van Jan van Aken en Het vloekhout van Johan de Boose) zijn aanwezig. Wie er voorleest is onbekend, want de boeken zijn slechts voorzien van de aanduiding ‘mannenstem’ of ‘vrouwenstem’.

Zo, en nu iets totaal anders. Bol.com lanceerde samen met e-bookplatform Kobo een luisterdienst. Daarover berichtte uw gadgetspecialist Laurens Verhagen eerder al in deze krant. Dat zal ik niet dunnetjes overdoen, maar het is wel interessant dat er nu meerdere grotere spelers zijn die zich, analoog aan de videomarkt, wagen aan een abonnementsdienst voor luisterboeken. Grote verliezer in het geheel is nog steeds de vaderlandse literatuur, die er ook in het Bol/Kobo-aanbod bekaaid afkomt met zo’n 2.300 titels op een totaal van 30 duizend. Terwijl in e-book- en luisterboekpublishing juist de oplossing ligt voor het vergetelheidsvraagstuk. Wie leest er nog …? Op de puntjes kunt u een naam invullen van een schrijver of schrijfster geboren in de eerste helft van de 20ste eeuw, en groot is de kans dat het antwoord op uw vraag zal uitblijven. Lezen wordt natuurlijk ook bepaald door aanbod, door zichtbaarheid, door aanwezigheid, wie dood is wordt zelden meer gelezen. 

Over vijf dagen verjaart Maarten Biesheuvel. Hij wordt dan 80. Biesheuvel luisteren, kan dat? Bij Bol/Kobo zijn geen titels beschikbaar, bij Storytel ook nul, waardoor de bibliotheek voor mensen met een beperking opnieuw soelaas zal moeten bieden, en dat ook doet. Vijftien titels maar liefst, alle voorgelezen door een mannenstem. Uw luisterboekenkenner gaat maar eens een beperking veinzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden