Blad

In het jubileumnummer kijkt Oor vrolijk in een spiegel die de redactie zelf heeft opgehangen

Wat is lezenswaardig deze week? Oor blikt terug.

null Beeld

Oor (voorheen: Muziekkrant Oor) bestaat 50 jaar en in het jubileumnummer komen ook kritische abonnees aan het woord. Spinvis, lezer sinds zijn 15de, vindt dat Oor niet echt kritisch meer is, de ‘ontzettende afzeikartikelen’ van vroeger ontbreken. Conclusie: ‘Oor is te lief geworden.’

De zelffelicitatie druipt er niet bepaald vanaf in het feestnummer. Niet alleen Spinvis hanteert de gesel. ‘Rapper, ziener, duider, gevoelsmens’ Typhoon adviseert de redactie om de blik te verruimen en meer de straat op te gaan. Interviewer Willem Bemboom verdedigt zich door te wijzen op de samenstelling van de groep medewerkers, een ‘oude-witte-mannenclub’.

Of dat erg is, vraagt Bemboom zich af. Met het antwoord van Typhoon zouden veel bladenmakers hun voordeel kunnen doen, en krantenmakers trouwens ook wel: ‘Wat er jammer aan is... is dat je jezelf op een gegeven moment buitenspel gaat zetten. Want die oude-mannenclub raakt dus de touch kwijt met die jeugdcultuur en daarmee ook de schakel naar de jonge aanwas.’

Oor kijkt vrolijk in een spiegel die de redactie zelf heeft opgehangen. Een zelfstudie, is niet voor niets de aankondiging op de cover. Redacteuren, fotografen en interviewers gaan in interviews bij zichzelf te rade. Logischerwijs gaat het bij de oude-witte-mannenclub dan ook al gauw over vrouwen.

Een mannenbastion is Oor altijd geweest, daar wordt geen geheim van gemaakt. Een Heikel Punt is het, zo schrijft de redactie in het voorwoord. ‘Qua genderdiversiteit scoort Oor al vijftig jaar ondermaats’, verduidelijkt Tom Engelshoven in een lang en openhartig stuk over het ‘vrouwelijk perspectief’.

Engelshoven interviewde vijf vrouwen die voor Oor hebben gewerkt. Dat viel niet altijd mee voor ze, maar hun ervaringen zijn niet onverdeeld negatief. Grappig is de beschrijving van Bambi Bogert, medewerker in de jaren negentig, van een redactievergadering. Haar collega’s zijn mannen van in de 30 die zichzelf veel te serieus nemen. ‘Een beetje contactgestoord, verlegen, bijna allemaal betweterig.’

Het nummer is óók een companion piece van het boek dat ter gelegenheid van het jubileum is verschenen, Want More? - Het beste van 50 jaar Oor. Uit het boek is ter afsluiting een stuk uit 1986 van Bart Chabot en Anton Corbijn overgenomen over dé Nederlandse Oor-band, Golden Earring.

Het begin is voor Oors lieveling U2 (23 keer op de cover sinds 1971, een record) en zanger Bono. Zijn persoonlijke brief aan de redactie, deels een eerbetoon aan de vorig jaar verleden journalist Bert van de Kamp, is afgedrukt op twee pagina’s. Om met kritische abonnee Spinvis te spreken: ‘Heel fijn, goed gedaan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden