Tv-recensieJulien Althuisius

In ‘Het hek van de dam’ hoeden BN’ers schapen. Een ‘unieke uitdaging’, die vooral neerkomt op wandelen

null Beeld

Na twee dagen en 14 kilometer lopen (veertien! 14!) waren Hazes en Moszkowicz, aldus de voice-over, ‘KAPOT’.

Julien Althuisius

Elke pandemie krijgt het SBS6-programma dat het verdient. Op de vrijdag dat de 28ste editie van Lowlands had moeten beginnen, ging op SBS6 Het hek van de dam in première. Zo kon het gebeuren dat je, in plaats van te slenteren over de vlakten van Biddinghuizen, pilsje in de hand, de muziek dreunend in de onderbuik, opeens zat te kijken naar Rachel Hazes en Bram Moszkowicz en een enorme kudde schapen.

Het programma werd door SBS6 als volgt aangekondigd: ‘In Het hek van de dam gaan iedere aflevering twee bekende Nederlanders de unieke uitdaging aan om samen met een herder en zijn kudde schapen door de mooiste gebieden van Nederland te trekken.’ Oh ja, de unieke uitdaging van een wandeling in de natuur. Een ware beproeving. Velen probeerden het, maar sneuvelden.

Moszkowicz droeg een witte broek en een wit overhemd. ‘Ik heb weinig met schapen’, zei hij aan het begin van de aflevering. ‘Ik heb er ook niets tegen. Ik kom zelden in de natuur.’ Hazes had wel iets met dieren. ‘Naarmate ik ouder word, kan ik wel genieten van een vogel die aan het fluiten is.’ Moszkowicz deed een schaap na.

Daarna kregen ze ieder een eigen herdersstok en gingen ze, onder leiding van schaapherder Suzanne, die met haar schapen in de Champions League van het schapendrijven speelt – zo vertelde de voice-over, die er uit alle macht nog iets van probeerde te maken – op pad. Terwijl ze hun eerste kilometers aflegden door het prachtige landschap van Eerder Achterbroek vertelde Moszkowicz aan Hazes dat, als het hem allemaal even te veel werd, hij graag naar de muziek van haar wijlen echtgenoot luistert. Hazes vertelde dat ze haar André nog elke dag mist. Toen sloeg opeens de vlam in de pan. De kudde schapen was blijkbaar door een wespennest gelopen en een ouder koppel dat toevallig achter de stoet fietste werd aangevallen. Hazes schoot het echtpaar te hulp. Moszkowicz stond bij herder Suzanne. ‘Dat is de natuur hè’, zei hij schertsend.

Bram Moszkowicz en Rachel Hazes tussen de schapen. Beeld SBS6
Bram Moszkowicz en Rachel Hazes tussen de schapen.Beeld SBS6

Ze wandelden door en spraken over sociale media (‘het gevaar’, ‘open riool’) en later vertelde Hazes over hoe ze ooit van plan was zelfmoord te plegen. Dat was openhartig en ontroerend, maar het had verder niet zoveel met het format van schapenhoeden van doen. Er werd überhaupt niet veel gehoed, maar vooral gewandeld door indrukwekkend natuurschoon, gekletst en hier en daar een opmerking gemaakt over over de enorme balzak van een ram (‘goeiemorgen’). Wat dat betreft was Het hek van de dam, dat in samenwerking met Natuurmonumenten wordt gemaakt, meer uit de hand gelopen reclame voor het Nederlandse landschap dan (onderhoudend) televisieprogramma.

Na twee dagen en 14 kilometer lopen (veertien! 14!) waren Hazes en Moszkowicz, aldus de voice-over, ‘KAPOT’. Ze namen afscheid van Suzanne de herder en elkaar. ‘Ik heb het heel erg leuk gehad, Bram, met je’, zei Hazes, ‘dank je wel voor deze dagen.’

‘Je hoeft me niet te bedanken’ zei Moszkowicz ruiterlijk. ‘Je was zoals ik dacht en hoopte dat je zou zijn.’ De herdersstokken mochten ze houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden