Taalgebruik In goed Nederlands

In goed Nederlands: ‘bingewatchen’

Ook zo’n hekel aan onnodig Engels? Help ons dan aan bruikbare, Nederlandse alternatieven.

Beeld Getty Images

Wat we zochten

Een synoniem voor bingewatchen, door Van Dale omschreven als: Langdurig onaf­gebroken tv kijken. Synoniemen: bingekijken, bingen.

Wat de lezers bedachten 

Net als Van Dale hielden velen van u vast aan de verbinding met de goeie ouwe tv: tv-slurpen, (kijk)buiskleven, teeveelkijken, buiskluisteren, buishangen, teleturen. Maar bingewatchen kun je op elk denkbaar scherm doen, vandaar ook: schermstaren, schermzuigen, schermplakken.

De andere link die werd gelegd, was die met series. En dat lijkt ons terecht: we hebben tot nu toe niemand ontmoet die meldde dat-ie gisteren ’ns lekker de acht-uurjournaals van de afgelopen week achter elkaar had bekeken. Zelfs niet iemand die de hele reeks Fast & Furious-films had gebingewatcht. Series dus: estafettekijken, serieschransen, -slurpen, -schrokken dan wel -vreten, marathonkijken en seriekijken. De laatste werd in groten getale ingezonden en is vanwege de dubbelzinnigheid een uitstekend synoniem, maar beperkt daardoor tegelijk de betekenis misschien net iets te veel.

Een ander vaak ingezonden synoniem was de vrij letterlijke vertaling comakijken, naar binge drinking/comazuipen. Dat bevat mooi het essentiële element ‘veel in korte tijd’. Wat ons betreft een, al vaker opgedoken en gebruikte , winnaar. Maar de lezers hadden een grotere favoriet: kettingkijken, dat met voorsprong het vaakst werd ingezonden. Het woord heeft iets waarnaar velen van u telkens op zoek zijn: alliteratie. En, zoals menigeen toelichtte, het doet denken aan kettingroken. Net als tv een oud fenomeen dat nog niet is uitgestorven en dus voor voldoende mensen herkenbaar zal zijn om het woord tot winnaar uit te roepen.

En mag de jury dan nog een lans breken voor de inzending van Arnold Hulskes, die minder herkenning zal oproepen dan de winnaar, en die strikt genomen niet helemáál klopt, maar die alleen al om nostalgische redenen een speciale vermelding verdient: cineaccen. Een avondje The Deuce cineaccen, wij doen het graag.

Voor volgende week gezocht 

Ja, die was te verwachten en dook op via vier lezers. Vorige week op deze pagina gebruikt en door Van Dale omschreven als ‘iemand die rond het jaar 2000 vol­was­sen is ge­wor­den’, oftewel, zoals het woordenboek Engels-Nederlands omschrijft: iemand die geboren is tussen circa 1980 en 2000. Millennial. Uw inzendingen graag vóór maandag 19 november naar taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.