RecensieFlirt with Reality
In Flirt with Reality komen dansers en drones op magische wijze samen (vier sterren)
Choreograaf David Middendorp verbluft met dansers en drones die samensmelten in een betoverende wereld. De bewegingen zelf zijn geen eyecatchers, de bewegingstaal is lief en lyrisch.
Flirt with Reality door Another kind of blue/David Middendorp. 20/10, Zuiderstrandtheater, Den Haag. Tournee t/m 2/2.
Je hoort hun gretig gezoem door de muziek heen: ze willen opstijgen, de twaalf drones die in slagorde staan opgesteld rond danser Ivan Montis. Pas als hij zijn armen uitslaat en zijn benen opkrult, navigeren ze als een zwerm vogels om hem heen. Soms nemen ze vliegformaties aan, als eresaluut. Dan weer lijken ze een leger blauwe vuurvliegjes. Wie manipuleert hier wie, vraag je je af.
Choreograaf David Middendorp maakt met Airman na jaren van testen een droom waar: een magisch duet tussen danser en drones. Met dank aan Sioux LIME, dat de techniek ontwikkelde voor het danspak met sensoren.
Airman vormt de verbluffende opening van Middendorps vijfdelige voorstelling Flirt with Reality, waarin dans samensmelt met technologie, of dat nu drones zijn, films, een liveprojectie of digital painting. De bewegingen zelf zijn geen eyecatchers, Middendorps bewegingstaal is lief en lyrisch. Maar door de uitgekiende interactie met illusoire green screen-opnamen en live gefilmde projecties ontstaat een betoverende wereld waarin alles kan.
Een stel maakt een duikvlucht door de wolken, een vrouw ontwijkt een regen aan mensen en een man danst met zijn verloren geliefde op de golven van een geschilderde tsunami. In deze korte scenario’s toont Middendorp zich een romanticus, ze gaan vooral over relationele of existentiële gevoelens. Dat werkt. Zijn dansshow Blue Journey (nu te zien in uitgebreide versie) werd in 2014 een wereldhit toen Middendorp er de finale mee haalde van America’s Got Talent, lang voordat Glennis Grace om een vergelijkbare prestatie werd bejubeld. Airman zou zomaar de opvolger kunnen zijn. De afsluiter Game Engine , een octet met livemuziek van de Indiase tablaspeler Niti Ranjan Biswas, verwijst naar het programmeren van een computer, maar komt niet helemaal uit de verf. Middendorp kennende werkt hij hieraan stug door om straks een volgende jongensdroom waar te maken.