Cabaretrecensie Eh...

In Eh… geeft Brigitte Kaandorp het publiek precies waarvoor het is gekomen (drie sterren)

Het wordt pas echt spannend als Kaandorp afwijkt van haar gebruikelijke formule.

Cabaretier Brigitte Kaandorp. Beeld Mark Engelen

‘Het is nooit af en er is altijd wat.’ Met deze typisch Kaandorpiaanse zin, die steeds terugkeert in een pianoliedje vol leed uit het dagelijks leven, opent Brigitte Kaandorp haar nieuwe programma Eh…. Strikt genomen is het haar eerste cabaretsolo sinds Cabaret voor beginners uit 2011. In de jaren ertussen toerde Kaandorp door het land met diverse theaterconcerten waarin zij haar grootste hits zong, maar nu is er dus weer een cabaretvoorstelling met enkel nieuw materiaal.

Genoeg om bij te praten dus, want Kaandorp is inmiddels 56 en ‘de wilde frisheid van limoenen’ is er nu wel definitief vanaf. ‘Alle onderdelen zijn gebruikt en de eieren zijn op’, constateert Kaandorp nuchter over de staat van haar lichaam. Vijftiger Kaandorp treft zichzelf in een levensfase vol rust en in een fijne relatie met haar stoere man Jan. Daarnaast beweegt zij zich tussen de generaties: ze moet elke week wel naar de thuiszorgwinkel om haar hoogbejaarde ouders (vader van 91, moeder van 93) te ondersteunen, en zij worstelt met iPhone en Spotify om haar reislustige kinderen (dochter van 22, zoon van 25) bij te kunnen benen.

De vorm van de show is kaler dan kaal: Kaandorp heeft geen decor bij zich, het toneel word gevuld door enkel pianist Bernd van den Bos achter de vleugel en de comedian zelf, gekleed in een felrood pak. Kaandorps charismatische persoonlijkheid blijkt voldoende om de avond te vullen, want het publiek eet al snel uit haar hand.

In Eh… geeft Kaandorp het publiek precies waarvoor het is gekomen: een reeks verhalen vol klunzigheid en relativeringen en een handvol intieme pianoliedjes, mooi ingetogen en loepzuiver gezongen. Ze komt zo duidelijk tegemoet aan wat het publiek gewend is, dat het de voorstelling ook voorspelbaar maakt. Het geheel oogt wat makkelijk. Wanneer Kaandorp begint te vertellen over een bezoekje aan het tuincentrum met haar bejaarde ouders, of over de keer dat ze werd uitgenodigd voor een deftig staatsbanket van Koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam, laat het zich al snel uittekenen: dat ontaardt natuurlijk in totale chaos.

Interessanter is het als Kaandorp even een kant opgaat die voor enige wrijving en ongemak zorgt, zoals in het liedje over een buurvrouw die zich afvraagt waarom haar zoon een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Hier grijpt de zangeres Kaandorp je bij de keel en levert zij het muzikale hoogtepunt van de avond af.

Eh… is een degelijke en vaak vermakelijke show geworden, maar Kaandorp mag best wat meer van de vertrouwde formule afwijken om haar cabaret fris te houden.

Eh… door Brigitte Kaandorp. Regie: Wimie Wilhelm. 20/1, in Schouwburg Tilburg. Tournee t/m 26/4, reprise in seizoen 2019/2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden