RecensieThe Way She Dies

In een Europa waarin men vooral bezig lijkt te zijn elkaar níét te verstaan, is The Way She Dies een troostrijk moment ★★★★☆

The way she dies van Stan /Tiago Rodrigues Beeld The way she dies ©Filipe Ferreira
The way she dies van Stan /Tiago RodriguesBeeld The way she dies ©Filipe Ferreira

Tolstojs Anna Karenina staat centraal, en net als in de roman draait alles om elkaar verstaan.

Het is een mooi moment in de voorstelling: acteur Frank Vercruyssen weegt het boek in beide handen, en zegt: 490 gram. Dat gewicht is wat er rest van zijn moeder. Ze is dood, en dit was haar lievelingsboek – dít is er nog. Haar exemplaar van Tolstojs Anna Karenina. Het personage van Vercruyssen neemt eens in de zoveel tijd zijn toevlucht tot het boek. Als de eenzaamheid toeslaat, herleest hij het.

De Russische roman is het middelpunt van The Way She Dies van de Vlaamse groep STAN in samenwerking met het Portugese Teatro Nacional D. Maria II, het gezelschap van Tiago Rodrigues. Rodrigues, net 40, schreef het ook. Binnen het Europese theatercircuit is zijn ster snel rijzende; begin juni is zijn Antony and Cleopatra te zien ­tijdens het Holland Festival.

The Way She Dies is een heerlijke voorstelling, met naast Vercruyssen Jolente De Keersmaeker van STAN en hun Portugese collega’s Isabel Abreu en Pedro Gil. Gevieren buigen zij zich over het boek, in verschillende formaties. De ­sobere vormgeving verwijst naar een treinstation, een belangrijke plek in het verhaal, niet alleen in dat van Anna, maar ook in dat van de personages op toneel. En net als bij Tolstoj gaat het over liefde, leven en het verlies ervan, maar daarenboven ook over taal, zorgvuldigheid in het betrachten ervan, vertalen en elkaar verstaan.

Ze spelen in het Vlaams, Frans en Portugees, voor het publiek is er bovendien Engelse boventiteling. In een ­Europa waarin men vooral bezig lijkt met elkaar niet te verstaan, biedt deze voorstelling ook in dat opzicht een troostrijk moment.

★★★★☆

The way she dies

Door: STAN en Teatro Nacional D. Maria II. Tekst en regie: Tiago Rodrigues. Spel: Isabel Abreu, Pedro Gil, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen. Internationaal Theater Amsterdam, 27/3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden