Podcast

In Dead Eyes blikt een comedian en acteur terug op het pijnlijkste moment uit zijn carrière ★★★★☆

Connor Ratliff weet van eindeloos poeren in zijn eigen wond een boeiende, grappige en zelfs ontroerende podcast te maken.

Anna van Leeuwen
null Beeld

Stel je eens het meest teleurstellende en vernederende moment van je werkende leven voor. En stel je dan voor dat je daarover een podcast moet maken, minimaal twintig afleveringen van dik een halfuur. Elke aflevering vraag je een interessante gast om haar of zijn perspectief op de kwestie.

Klinkt als een nachtmerrie, toch? Toch is dit de premisse van Dead Eyes, de podcast van de Amerikaanse acteur en comedian Connor Ratliff. Zijn meest teleurstellende en vernederende moment was in 2001. Ratliff, toen 25 jaar, was gekozen voor een bescheiden rol in de bekroonde dramaserie Band of Brothers, een oorlogsepos geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks. Het zou zijn grote doorbraak worden.

Maar vlak voor de opnamen werd hij gebeld door zijn castingbureau. Tom Hanks had twijfels, hij vond dat Ratliff ‘dode ogen’ had, een te weinig expressieve blik. De acteur spoedde zich naar de opnamelocatie om opnieuw auditie te doen, voor niemand minder dan Tom Hanks. Daarna kreeg hij te horen dat zijn rol aan een andere acteur werd gegeven.

Op zoek naar meer podcasts? De Volkskrant tipt welke de moeite waard zijn.

Dat was een flinke deuk in het zelfvertrouwen van de jonge acteur. Maar inmiddels, twintig jaar later, begon Ratliff een persoonlijke zoektocht naar wat er is voorgevallen. Ratliff werpt in elke aflevering nieuw licht op het voorval, met obsessieve precisie en hulp van welbespraakte en vaak hilarische gasten uit de filmindustrie. Hij praat met acteurs als Elijah Wood, Seth Rogan en Lauren Lapkus en regisseurs als Rian Johnson en Judd Apatow. Ze bespreken ook hun eigen missers en hoe genadeloos Hollywood is.

Ratliff ontdekt dat dit eindeloos poeren in zijn eigen wond het succesvolste is dat hij ooit heeft gedaan. Hij weet de vreemdste verbanden te leggen tussen de inhoud van zijn podcast en Hanks’ filmrollen. Daarom nodigt hij bijvoorbeeld de man die ‘de jonge Forrest Gump’ speelde uit in zijn podcast (fascinerend: die klinkt als Gump). Ook de familie van ‘private Zielinski’, het personage dat hij in Band of Brothers zou vertolken, komt aan het woord. De echte Zielinksi had blauwe ogen, vertellen die, en ze waren zeker niet doods.

Het liefst zou Ratliff zijn oorspronkelijke auditievideo bekijken of met Tom Hanks zelf terugblikken. Mogelijk lukt dat in een volgend seizoen, maar het blijkt vooralsnog niet nodig voor een heel boeiende, grappige en soms zelf ontroerende podcast. Misschien heelt tijd niet alle wonden, humor kan dat wel.

Dead Eyes

Zelfhulp / journalistiek

★★★★☆

Een podcast door Connor Ratliff, geproduceerd door Headgum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden