TAALDe zin van de week

In de zin van de week schitteren ambtelijke termen als ‘risico-gebaseerd toezicht’ en ‘vangletsel’

Jean-Pierre Geelen
Activisten van dierenrechtenorganisatie Animal Rights demonstreren bij een eendenslachterij. Beeld ANP
Activisten van dierenrechtenorganisatie Animal Rights demonstreren bij een eendenslachterij.Beeld ANP

Wie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een persbericht na een uitzending van RTL Nieuws over dierenmishandeling in een eendenslachterij.

Wat

‘De NVWA houdt risico-gebaseerd toezicht op het voorkomen van vangletsel bij pluimvee.’

Waarom

U kent de NVWA wellicht nog van het hopeloze gekluts met fipronileieren, vorig jaar. Nu was op tv (in groezelige, met verborgen camera gemaakte beelden) te zien hoe medewerkers van een eendenfokbedrijf in Ermelo de dieren mishandelden voordat ze naar de slacht gingen. Gooien, smijten, doodtrappen, halfdood in een emmer gekieperd door gevoelloze medewerkers. Geschokte reacties, maar niet van de enige toezichthouder. Die leverde met een fluks uitgebracht persbericht een nieuw brevet van onvermogen.

Door de taal heen schitterden ambtelijke termen als ‘risico-gebaseerd toezicht’ en ‘vangletsel’, een eufemisme zo zacht als dons voor de vele gebroken poten, vleugels en halfgekeelde eenden.

De beelden leken ook helegaar niet op wat inspecteurs zelf zagen op bezoek bij zulke bedrijven, schreef de NVWA verbaasd: ‘De ervaring is dat vangploegen en veehouders zich goed aan de regels houden als er een inspecteur van de NVWA aanwezig is’, aldus de autoriteiten. Je verwacht het niet.

Bovendien, zo suste oom agent: ‘Het vangmoment is ook maar kort en vindt maar eens in de paar weken plaats.’

‘Vangmoment’, nóg zo’n witwasser voor de vuile was in de eendensector.

Het is het krachteloze taalgebruik van de ambtenaar en de bureaucraat, die niet van gedoe houdt, maar wel van regeltjes en taalspelletjes. Jazeker: de NVWA had geconstateerd dat er bij het vangen en laden van eenden ‘onvoldoende rekening gehouden wordt met het voorkomen van letsel en lijden bij de dieren’. De mishandeling veroorzaakt ‘aantasting van het welzijn van de dieren’. En zowaar: ‘De NVWA neemt deze akelige beelden serieus.’

Maar met draken van zinnen onderschrijft de toezichthouder deze risico-gebaseerde analyse: de NVWA staat met lege handen tegenover de dierenmishandelaars. Zo krijg je nooit een vangmoment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden