BoekenKort

In de waterschappen ging het er vroeger vaak hard aan toe, toont dit fraai vormgegeven boek

Keizer Hendrik dacht alleen aan centen. Als de boeren langs de Kromme Rijn de rivier wilden afdammen om het waterpeil te kunnen beheersen en zo de opbrengsten te verhogen, zou hem dat geld opleveren – en dus verleende hij toestemming. Maar de Utrechtse handelaren reageerden woedend. Zij eisten vrije doorvaart. Geen dam in de rivier! Toen de keizer in 1122 de stad bezocht, kwam het zelfs tot heftige rellen waarbij doden vielen. Uiteindelijk werd een compromis bereikt: de boeren mochten de Kromme Rijn afdammen en Utrecht kreeg een eigen verbinding zuidwaarts, de ‘Vaartse Rijn’.

Waterbeheer vereist zorgvuldig overleg, zo bleek maar weer. Mede naar aanleiding van de Utrechtse rellen werden er ‘waterschappen’ opgericht die conflicten moesten voorkomen. Maar binnen die waterschappen ging het er vaak hard aan toe, constateert historicus Milja van Tielhof in het fraai vormgegeven Consensus en conflict. Ze laat zien dat ruzies en rechtszaken eerder regel dan uitzondering waren. En toch, dankzij die democratische, decentrale aanpak, die in feite haaks stond op de tijdgeest, hielden we het grootste deel van de tijd droge voeten.

null Beeld Verloren
Beeld Verloren

Milja van Tielhof: Consensus en conflict. Verloren; € 39.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden