In de VS staat de pedofiele buurman op Internet

Als je in Virginia bang bent dat je kind in handen valt van een verkrachter, kun je via het Internet informatie opvragen over zedendelinquenten die in de buurt wonen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De website, die door de autoriteiten van Virginia wordt beheerd, blijkt populair. Ruim een miljoen mensen hebben er al op rondgeneusd naar ongewenste buren.

Sinds in 1996 de zogenoemde Megan's Law van kracht werd, zijn de autoriteiten verplicht de burgers informatie te verstrekken over veroordeelde zedendelinquenten, die in de buurt wonen. De wet is genoemd naar de 7-jarige Megan Kanka, die door haar overbuurman werd verkracht en vermoord. De man bleek al twee veroordelingen wegens zedenmisdrijven achter de rug te hebben.

Vrijwel alle Amerikaanse staten kennen nu een meldingsplicht voor voormalige zedendelinquenten, maar het systeem roept her en der verzet op. Burgerrechtenorganisaties zoals de American Civil Liberties Union (ACLU) klagen dat het neerkomt op 'een wandelende doodstraf', die het gewezen delinquenten moeilijk maakt hun leven te beteren.

De voorstanders van de registratieplicht zeggen dat het nodig is, omdat zedendelinquenten veel vaker in herhaling vervallen dan andere misdadigers. In ieder geval zijn er maar weinig politici die bezwaar maken tegen de praktijk, omdat Megan's Law uiterst populair is.

In verscheidene staten heeft het Hooggerechtshof nu bepaald dat voormalige delinquenten eerst hun verhaal moeten kunnen doen voordat ze op de lijst gezet worden. Wie op de lijst komt, verschilt van staat tot staat. Virginia heeft een veel langere lijst (bijna zesduizend namen op 7,6 miljoen inwoners) dan New Jersey, waar alleen de ernstige gevallen worden geregistreerd.

Volgens sommige critici is het een vrijbrief aan de burgers om jacht te maken op mensen die hun straf al hebben uitgezeten. Tegenstanders van de wet halen gevallen aan waarin voormalige delinquenten uit de buurt werden weggepest. In New Jersey werd het huis beschoten van een man die op de beruchte lijst was gezet.

Maar in Virginia heeft het publiceren van de namen nog niet tot een heksenjacht geleid. Zelfs de ACLU is 'aangenaam verrast'. 'Ik verwachtte dat er gezegd zou worden: Waarom laten we hem hier wonen? Maar dat is niet gebeurd', gaf Kent Willis, de directeur van de ACLU-afdeling in Virginia, toe .

Maar de vraag is natuurlijk of het helpt. Volgens specialisten zijn er geen bewijzen dat het aantal zedenmisdrijven afneemt. Volgens hoogleraar psychologie Vincent Guarnaccia is het begrijpelijk dat ouders informatie willen, maar bestaat het gevaar dat Megan's Law hen 'een vals gevoel van veiligheid' geeft.

Zeker is dat de plegers van zedenmisdrijven op alle mogelijke manieren proberen te ontkomen aan het publieke stigma. Voorstanders van het in het oog houden van mensen die wegens verkrachting veroordeeld zijn, klagen dat verdachten het vaak met de openbaar aanklager op een akkoordje gooien en een minder ernstig misdrijf bekennen. Om dat te voorkomen heeft de staat Utah nu een wet ingevoerd, die bepaalt dat het slachtoffer moet instemmen met de plea bargain (strafvermindering in ruil voor schuldbekentenis).

Makelaars vragen zich af of ze kopers van een huis moeten vertellen dat ze naast een zedendelinquent komen te wonen. 'Dan keldert de waarde van je huis als een baksteen. Want als je kunt kiezen, ga je toch niet naast zo iemand wonen', zegt een makelaar. Maar als ze het niet doen, lopen ze het risico dat de bedrogen koper ze later een proces aandoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden