Review

In de Vlaamse loopgraven is Wensink op haar best, waar leven niets méér betekent dan het risico om te sterven

Lijken in de blubber, een afgezaagde arm, bevroren tenen, stinkende latrines, een rattenplaag; al in de eerste twintig bladzijden van Kleihuid, het debuut van Herien Wensink (1977), tevens theaterredacteur van de Volkskrant, vliegt het ons om de oren.

We bevinden ons dan ook in de loopgraven in Vlaanderen, 1917, waar wordt gevochten tussen de Duitsers en de Belgen die steun krijgen van de Britten.

Twee van hen, de officier Rupert Atkins en de soldaat Harvey Cole, raken gewond en treffen elkaar in een revalidatieoord - net als de Engelse dichters Wilfred Owen en Siegfried Sassoon, door wier ontmoeting Wensink zich liet inspireren. In alternerende hoofdstukken lezen we over hun herstel. Rupert is een arrogante beeldhouwer uit een voorname familie die neerkijkt op Harvey, een goedzak van eenvoudige komaf. Rupert heeft onduidelijke mentale issues, Harvey een al te duidelijk fysiek probleem: zijn gezicht is gruwelijk verminkt.

Kleihuid
Fictie
***
Herien Wensink
De Arbeiderspers; 288 pagina's; 19,99 euro

Het idee van tegenpolen met ieder een trauma is interessant, maar de uitwerking is minder. Wensink benoemt de verschillen tussen de jongens veelvuldig, maar dat zorgt niet voor verdieping. Badinerende Rupert blijft maar dichters citeren, terwijl goedmoedige Harvey nog maar eens fantaseert over de zuster.

Het gevolg is dat aan hun revalidatieproces - de strijd om hun mankementen te accepteren - een conflictueus element ontbreekt. Ze maken geen spannende ontwikkeling door.

Nee, dan was het enerverender in de loopgraven, waar met gangreen geïnfecteerd vlees groen uitslaat als 'bedorven kalfslever', en waar leven niets méér betekent dan het risico om te sterven. Terug naar de loopgraven, waar Wensink op haar best is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden