de bewust digibete burger olaf tempelman

In de verte staat een man hard in zichzelf te praten: een smartphoneclochard

De optische illusie wordt gedefinieerd als iets wat het oog waarneemt, maar door de hersenen ‘verkeerd’ wordt geïnterpreteerd. Mijn oog ziet dat in de verte iemand op het fietspad alsmaar niet vooruit komt. Door mijn hoofd schiet de gedachte dat die persoon mogelijk onwel is geworden. Die interpretatie wordt versterkt door het feit dat de figuur in de verte met armen en hoofd schudt. Voor de zekerheid check ik of de telefoon in mijn zak zit zodat ik 112 kan bellen. Toen er een tijdje terug op straat een fietser onderuit ging, lag mijn telefoon ‘ergens thuis’ en moest een andere voorbijganger de ambulance bellen.

Wanneer ik 50 meter verder ben, concludeer ik dat de persoon op het fietspad een man is en niet onwel, want in die toestand sta je niet in je eentje hard te praten. Het gaat hier om een zwerver of een dakloze, communiceert mijn brein nu. Toen mijn dochter klein was zagen we in Boekarest een keer een arme oude mevrouw in zichzelf praten. ‘Wat is er met die mevrouw?’, vroeg mijn dochter. ‘Die mevrouw is een beetje ziek in het hoofd’, zei ik. Even verderop liep een kerel in krijtstreeppak op het trottoir in zijn telefoon te schreeuwen. Mijn dochter zei toen: ‘Kijk papa, die meneer is ook een beetje ziek in het hoofd.’

Weer 20 meter verder zie ik dat áls de man op het fietspad al een zwerver is, het een zwerver is met een Samsung Galaxy S9 of een iPhone XS. ‘Doen we gewoon over de app’, hoor ik hem tegen zijn telefoon zeggen. ‘Ouwe analoge vent’, zeg ik tegen mezelf, ‘nog altijd niet aan smartphoneclochards gewend.’  De Galaxy S9-zwerver merkt niet op dat ik hem passeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.