TestToyota Camry 2.5 Hybrid

In de Toyota Camry met kont schuilt een taxi

De Toyota Camry. Wie zich niet zo nodig hoeft te onderscheiden met het uiterlijk van zijn auto, heeft aan de Camry, de prominente grille daargelaten, een goede keus. Beeld
De Toyota Camry. Wie zich niet zo nodig hoeft te onderscheiden met het uiterlijk van zijn auto, heeft aan de Camry, de prominente grille daargelaten, een goede keus.

De Camry keert terug. In 2004 haalde Toyota de auto van de Europese markt. De sedan deed het slecht. Met de hybride-versie (relatief geringe uitstoot en dus via bpm een lage aankoopprijs) doet Toyota een aanval op de taximarkt.

Ernst Clowting

De sedan, de auto-met-kont, is in Nederland – en in iets mindere mate in heel Europa – nooit een populaire carrosserievorm geweest, de duurdere modellen van met name de Duitsers daargelaten. We zijn toch vooral kopers van kontloze hatchbacks en stationwagens, en, natuurlijk, de laatste jaren van SUV’s, heel veel SUV’s.

Het mag dan ook opvallend heten dat Toyota uitgerekend nu een model dat wegens gebrek aan succes al in 2004 van de Europese markt werd gehaald, laat terugkeren: de Camry. Het is een sedan die valt in het E-segment van grote auto’s waarin Audi, BMW en Mercedes domineren. Een station-variant ontbreekt.

Daar komt bij dat Toyota ons Europeanen qua Camry echt niet nodig lijkt te hebben. Want elders op de wereld, met name in de Verenigde Staten en Azië, is het een absolute verkooptopper. In de 37 jaar dat de auto bestaat, zijn er wereldwijd meer dan negentien miljoen van verkocht. In de VS is het de bestverkopende niet-SUV; vorig jaar alleen al gingen er daar ruim 300 duizend van over de toonbank.

Vanaf 40 mille

Waarom dan toch weer Europa? Omdat het kan, denkt Toyota, in een tijd waarin emissie van auto’s steeds belangrijker wordt. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de potentiële kopers. De Japanners hebben er bewust voor gekozen de Camry hier te leveren met slechts één motorisering, de 2,5 liter viercilinder hybride. Die heeft een relatief lage CO2-uitstoot van 98 gram per kilometer en dus kan de Camry in Nederland, waar die uitstoot de hoogte van de bpm en dus van de aankoopprijs bepaalt, worden aangeboden voor een vanafbedrag van net geen 40 mille. Dat is in dit segment een hele nette prijs.

En, ze geven het bij de importeur ruiterlijk toe: met de Camry mikt Toyota ook uitdrukkelijk op de Nederlandse taximarkt. Want met ingang van volgend jaar vervalt de regeling dat taxibedrijven de bpm kunnen terugkrijgen, een maatregel die is bedoeld om ook die branche ertoe aan te zetten schonere auto’s aan te schaffen. En ziedaar: de gunstig geprijsde hybride Camry.

Krijg je, of je nou particulier bent of taxichauffeur, ook nog een beetje waar voor dat geld? Blik, dat de duurste versie van een dikke 48 mille meekreeg, vindt van wel. De Camry is zeker geen lelijke auto. De grote grille zal niet naar ieders smaak zijn, jongetjes zullen je niet met open mond nawijzen, maar met het uiterlijk is niks mis. Het is gewoon een nette auto.

Op het origineel vormgegeven dashboard zitten nog vrij veel fysieke knoppen, wat, zeker tijdens het rijden, eigenlijk best lekker bedienen is vergeleken met het gezoek op beeldschermen. Beeld
Op het origineel vormgegeven dashboard zitten nog vrij veel fysieke knoppen, wat, zeker tijdens het rijden, eigenlijk best lekker bedienen is vergeleken met het gezoek op beeldschermen.

Binnenin valt er ook weinig te klagen. Het materiaal mag dan niet op ‘Duits’ niveau liggen, de tijden dat Japanse interieurs vooral van hard plastic waren, zijn echt voorbij. Alleen de stukjes nephout hier en daar kunnen niet verhullen dat ze ook echt nep zijn. Het wat kleine scherm voor het infotainment en het ontbreken van Apple CarPlay en Android Auto verraden dat deze achtste generatie van de Camry al uit 2017 stamt, maar het werkt allemaal naar behoren. De digitale meters voor de bestuurder en het head-updisplay zijn dan weer wel op 2019-niveau. Over ruimte heeft niemand te klagen, zeker ook de achterpassagiers niet. Die kunnen de benen bovenmodaal strekken.

Met de materialen in het interieur is weinig mis. Alleen de glimmende stukjes nephout, zoals hier op de middenconsole, ogen ook wel erg nep. Beeld
Met de materialen in het interieur is weinig mis. Alleen de glimmende stukjes nephout, zoals hier op de middenconsole, ogen ook wel erg nep.

De Camry rijdt ook prima. De benzine- en elektromotor doen hun werk in stilte, het overschakelen van de ene naar de andere krachtbron verloopt vrijwel onmerkbaar. In de sportstand kun je de CVT-automaat (continu variabele transmissie) desgewenst handmatig bedienen en die doet dan, voor een ‘sportieve’ beleving, voor het gehoor net of er verzetten zijn, maar sportief is een rijstijl waartoe de Camry niet uitnodigt en waarvoor hij ook niet is bedoeld. Het is gewoon een comfortabele reiswagen.

Dat comfort neemt in de uitvoering waarin Blik reed voor de achterpassagiers bijna limousine-achtige vormen aan. Ze hebben de beschikking over een aanraakscherm in de middenarmsteun waarmee je de rugleuning van de achterstoelen kunt verstellen, het klimaat en de audio kunt regelen en een zonnescherm voor de achterruit kunt neerlaten.

Wie kinderen heeft moet misschien goed nadenken of hij deze optie wel wil, want het systeem is vanaf de bestuurdersplaats niet te overrulen. Dus ben je overgeleverd aan de grillen van het kroost wat betreft muziekkeuze en -volume en loop je het risico op een eindeloos op- en neergaand zonnescherm. Maar gezien de muzieksmaak van sommige taxichauffeurs wel weer leuk voor hun passagiers.

In de premium-uitvoering beschikken de achterpassagiers over een aanraakscherm waarmee ze de onder meer de stoelleuning kunnen verstellen en het klimaat en de audio kunnen regelen. Beeld
In de premium-uitvoering beschikken de achterpassagiers over een aanraakscherm waarmee ze de onder meer de stoelleuning kunnen verstellen en het klimaat en de audio kunnen regelen.

Stuiteren

Waar de Blik-collega die onlangs verslag deed van zijn ervaring met Toyota’s nieuwe Rav4 sprak van een van de beste semi-automatische piloten waarmee hij ooit had gereden, is de stuurhulp van de Camry welbeschouwd onbruikbaar. Die laat op de snelweg de auto veel te dicht tegen de witte lijnen en dus tegen ingehaalde/inhalende medeweggebruikers aan kruipen, ‘stuitert’ tussen die lijnen heen en weer en kan zelfs de flauwste bocht niet aan.

Gereden Toyota Camry 2.5 Hybrid Premium Automaat

Prijs € 48.345 (vanaf € 39.995)

Motor 2,5 liter viercilinder benzine met CVT-automaat, elektromotor, gezamenlijk vermogen 218 pk

Top 180 km/u

0-100 8,3 sec

LxBXH 4,88x1,84x1,44

Gewicht 1.660 kilo

Verbruik tijdens test 1:18

CO2-uitstoot 98 gr/km (opgave)

Energielabel A

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden