In de stille Karoo legt Adam het aan met Baby

Er kleeft iets ongemakkelijks aan Het bedrog van de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut. Het verhaal blijft boeien, het taalgebruik is fraai....

Fred de Vries

Maar in dat uitgebeende zit het probleem. Het duwt Galgut richting J.M. Coetzee, de grootmeester van het uitbenen.

Het Bedrog speelt zich grotendeels af in de Karoo, het droge, troosteloze gebied ten noorden van Kaapstad, ideaal voor het beschrijven van isolement en meedogenloze natuur. Dat is precies wat de hoofdpersoon, de veertiger Adam Napier zoekt als hij zich er tijdelijk vestigt in het vakantiehuisje van zijn broer. Napier heeft op zijn werkplek in Johannesburg plaats moeten maken voor een zwarte opvolger, en zijn huis stond in een verkeerde buurt, zodat hij het aan de straatstenen niet kwijtraakte. Hij voelt zich slachtoffer van het nieuwe Zuid-Afrika.

In de Karoo wil hij een gestrande dichterscarrière nieuw leven inblazen. In dit afgelegen oord ziet hij zich heel romantisch als ‘de ziel van het land’. Maar hij vereenzaamt en begint er verwaarloosd uit te zien.

Bij toeval komt hij een oude schoolcollega tegen, Kenneth Canning, die met zijn jongere, onweerstaanbare zwarte vrouw Baby wat verderop woont op een prachtige boerderij in een groene kloof. Canning blijkt dol op Napier. Die kan zich de gezette man helemaal niet herinneren, maar houdt wijselijk zijn mond. Zonder wroeging brengt hij de weekends door bij Canning en zijn vrouw, onder het genot van blauwe cocktails.

Terwijl Canning druk in de weer is met plannen om de wildfarm een ultra-luxe golfbaan te veranderen, legt Adam het aan met Baby. Binnen de parameters van die ‘nieuwe Zuid-Afrikaanse oplossing’ bedriegt en huichelt iedereen er lustig op los. Geld, seks, leugens en wraak zijn de belangrijkste drijfveren. Maar uiteindelijk zit het probleem niet in de bij vlagen overdadige symboliek die Galgut gebruikt om die rot te verbeelden.

Het zit hem in de droogheid van de tekst en van de karakters, die geen van alle sympathie opwekken.

Fred de Vries

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden