tv-recensieemma curvers

In ‘De Slag om de Terrassen’ werd gedreigd met waterkanonnen en de ME

null Beeld

De burgemeesters waren boos en dus mochten ze allemaal op tv.

Emma Curvers

Er had maandagmiddag een ‘pittig gesprek’ plaatsgehad tussen de burgemeesters en het kabinet, over de terrassen die toch dichtbleven, en de burgemeesters waren bloedlink. Maandagavond moest het op televisie tot een culminatie komen, in wat Mariëlle Tweebeeke bij Nieuwsuur ‘De Slag om de Terrassen’ noemde. Een Slag die trouwens bij voorbaat verloren was, want ja: het terugdraaien van de terugdraaiing na een dag alweer terugdraaien, dat zou echt rommelig lijken.

Crisis-expert Marco Zannoni zei in Het Journaal nog dat het voor de burger mooi zou zijn als er binnenskamers werd samengewerkt, ‘zodat je niet via de media met elkaar in discussie moet’. Dat was precies wat we de hele avond gingen doen. Aan de ene kant in de loopgraven: de boze burgemeesters, Aboutaleb voorop, dreigend met waterkanonnen die ze níét op recreanten wilden richten, en aan de andere kant van het prikkeldraad: het kabinet en medici.

RTL Boulevard monteerde rollend tuimelkruid over de te annexeren terrassen. Op1 noemde het ‘WITTE JASSEN VS. AMBTSKETENS’, met voor de Ambtsketens Emile Roemer van Alkmaar, en voor de Witte Jassen Robin Peeters van het Erasmus MC. Roemer wilde een openingsplan, hij zat er als boze burgermeester én als boze burger: ‘Wie snapt het nog allemaal?’ Witte Jas Robin Peeters noemde de terrassen een ‘metafoor voor onze vrijheid’. Als je die vloedpoort zou openen, zouden de mensen mogelijk als dolle stieren door de straten trekken.

Op1 Beeld
Op1

Dat was ook de angst van minister Grapperhaus en het OMT. Volgens hem zou de algehele mobiliteit toenemen, ‘dat laten alle statistieken en onderzoeken zien’. Goed punt, je zou denken dat we in de talkshows al die statistieken en al dat onderzoek wel zouden bespreken, toch? Nou, nee.

Tweebeeke legde het nog voor aan internist Mark Kramer, team Terrassen Open. ‘Nu zegt Grapperhaus, dan gaat iedereen zich meer bewegen, wat zegt u dan?’ Een plausibel argument, zei Kramer, dat hij niet zomaar kon weerleggen, maar hij schaarde zich toch meer aan de kant van de burgemeesters.

Niemand had een idee, of niemand wilde weten hoe het zat. Waar iedereen het over eens was, is dat het volk links of rechtsom niet meer valt op te hokken. Ook bij Beau een barrage van burgemeesters die meenden dat de maatregel erger was dan de kwaal. Het kabinet was woedend over de mopperende burgemeesters, zei politiek commentator Wouter de Winther: ‘Omdat het kabinet het heel belangrijk vindt dat er, ja, ik durf het bijna niet te zeggen, dat er geen twijfel mag bestaan of maatregelen nodig zijn en of ze worden gehandhaafd.’

Bij Op1 zagen we dat ook Kuipers en Gommers eerder die dag al zeiden dat het kon, de terrassen open. Het duo dat begin dit jaar via de media Operatie ic-vaccinatie won. Met je vuisten op de talkshowtafel slaan werkt, staat genoteerd. Slaan dus, tot we alleen nog maar gebonk horen. Ik ben inmiddels vóór de onmiddellijke opheffing van de avondklok, maar alleen omdat ik dan niet meer vier keer hetzelfde talkshowitem hoef te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden