Tv-RecensieSinterklaasshows

In de sinterklaasshows was geen Piet te bekennen, toch werd het oer-Hollands gezellig

Sinterklaas brengt familieleden uit alle generaties samen, uit alle hoeken van het land – met verschillende ideeën over de houdbaarheidsdatum van Zwarte Piet. Hoe is het u vergaan? Is het r-woord vermeden of werd het bonje? In de concurrerende sinterklaasshows van BNN-Vara en RTL 4 werden alle Pieten uit de studio geweerd. Onbegrijpelijk! Of heb je ze helemaal niet nodig voor een leuke tv-avond?

Haroon Ali
null Beeld

Op NPO 1 presenteren Dieuwertje Blok en Frank Evenblij de spelshow Sinterklaas, wie kent hem niet?!, met onder anderen Anita Witzier, Mark Tuitert én Hoofdpiet Erik van Muiswinkel – die in burger is. De old school Zwarte Pieten zijn alleen te zien in een historische compilatie. In de nieuwe quizfragmenten is één roetveegpiet te zien, gespeeld door cabaretier Niels van der Laan. Er worden sinterklaasliederen gezongen, maar dan zonder de woorden ‘zwarte’ en ‘knecht’ (net als bij het Zapp Sinterklaasfeest vorige week).

'Sint & Paul Pakken Uit!' op RTL 4. Beeld RTL
'Sint & Paul Pakken Uit!' op RTL 4.Beeld RTL

Paul de Leeuw heeft ook geen zwarte pieten uitgenodigd voor Sint & Paul Pakken Uit! (op RTL 4), maar drie verschillende sinterklazen, aangevoerd door Hans Kesting. Die steekt van wal: ‘Het is een drukke en lastige maand geweest. Niet omdat er stoute kinderen waren, maar omdat er heel veel stoute volwassenen waren. Ik zal hun woorden niet herhalen.’ Welke woorden dan, vraagt De Leeuw door, veilig in de rol van interviewer. ‘Nou, vieze teringsletten, vuile teringhoer, dat soort dingen. Maar dat waren voornamelijk mensen uit Eindhoven. Hoewel, in andere gemeenten zijn ze ook tekeer gegaan.’ Het publiek kan er om lachen.

Dit is De Leeuws eerste show sinds zijn overstap naar RTL, maar Paul blijft Paul: vrolijk, venijnig en chaotisch. Hij zingt, pest zijn publiek en verblijdt gasten met een elektrische fiets of reisje naar Gran Canaria. Ook zonder Pieten zoekt De Leeuw het randje op: ‘Zullen we De zak van Sinterklaas zingen, omdat het #MeToo-tijdperk is aangebroken?’ Sint Kesting maakt een onbedoeld grappige opmerking als een kind bij hem op schoot gaat zitten: ‘Je moeten even opstaan, want je zit op mijn tabberd.’ Hoogtepunt is het kwetsbare optreden van Anouk, die iedereen even stil krijgt.

Maan de Steenwinkel, Mark Tuitert en Erik van Muiswinkel in 'Sinterklaas, wie kent hem niet?!' op NPO 1.  Beeld BNNVARA
Maan de Steenwinkel, Mark Tuitert en Erik van Muiswinkel in 'Sinterklaas, wie kent hem niet?!' op NPO 1.Beeld BNNVARA

Dieuwertjes spelshow is strakker gepland en dus wat braver. Naast alle kennisvragen is er een geestig taalonderdeel voor jong en oud, waarbij deelnemers zowel straattaal (‘planga’) als ouderwetse woorden (‘umpielumpie’) moeten raden. Het blijft natuurlijk leuk om vieze meuk (van zaagsel tot vla) over BN’ers te kieperen. Ook krijgen ze allemaal een gepeperd gedichtje van de Sint. Aan Mark Tuitert: ‘Je hebt een website waarop je belooft: ik maak je fit en slank, maar het enige dat echt verbetert, is jouw saldo op de bank.’

Het is simpel: als je een show volpropt met genoeg spelletjes, optredens, bekende koppen én een recalcitrante Sint, zijn de Zwarte Pieten snel vergeten. Sommige kijkers vinden dit vast een politiek correcte, laffe actie van de omroepen, anderen zien het als vooruitgang. Ook zonder Sints hulpjes op de buis was het een gezellig, oer-Hollands familiefeest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden