Podcastrecensie Waarom

In de podcast Waarom duikt Eva Moeraert op kundige wijze in een pijnlijk verleden ★★★★☆

V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Waarom

Waarom (VPRO) Beeld VPRO

In 1997 verdwijnen er twee Vlaamse jongens. Een week lang leven ze toe naar een onomkeerbare daad, blijkt als ze worden gevonden. De 18-jarige Bjorn is uit een hotelkamer gesprongen en overlijdt vier dagen later. Tom, een jongen van 17 uit zijn klas over wie Bjorns vrienden en familie hem nog nooit hebben gehoord, overleeft zijn poging om uit het leven te stappen. 

Niemand zag de zelfdoding van Bjorn aankomen. In de vijfdelige VPRO-podcast Waarom probeert zijn ex-vriendin Eva Moeraert – ze kenden elkaar van de scouting – te reconstrueren wat er gebeurde in de periode voorafgaand aan die fatale dag. Wie, wat, waar, wanneer en hoe, dat is duidelijk, maar waarom?

Sinds half april kwam er elke week een aflevering online. Intussen is de persoonlijke en met liefdevolle aandacht in elkaar gestoken onderneming van Moeraert, inclusief eigen soundtrack, genomineerd voor de Dutch Podcast Awards in de categorie verhalend, samen met onder meer Laura H. en De Brand in het Landhuis

Moeraert bestudeert het politierapport en doet wat volgens haar misschien te weinig is gebeurd, de afgelopen 22 jaar: over de dood van Bjorn praten, onder anderen met vrienden van toen en een klasgenoot die op de hoogte was van de plannen van Bjorn en Tom maar niets zei. Was er een reden, was het een bevlieging? Zou het kunnen dat de sombere grunge waar hij zo in opging hem beïnvloedde, de muziek die het audioverhaal nu sfeer geeft?

Iedereen zocht destijds naar zijn eigen aanvaardbare versie van het verhaal om mee verder te kunnen, merkt Moeraert. Waarom gaat ook over verdriet wegstoppen, oprakelen en verwerken, over hoe moeilijk het rouwen en doorgaan is met vragen die onbeantwoord blijven, en over de veranderde tijdsgeest. 

Sommige binnensmonds pratende Vlamingen zijn lastig te verstaan, maar naar Moeraert en haar overpeinzingen is het prettig luisteren. Fijn om te merken ook hoe empathisch ze te werk gaat. Ze blijft voortdurend in overleg met Bjorns ouders, die ze om toestemming vroeg om te graven, dieper dan zijzelf hebben gedaan. Zij zochten bijvoorbeeld nooit contact met Tom. Moeraert is zich ervan bewust dat details die háár dichterbij een ‘aanvaardbare versie’ brengen voor de ouders van Bjorn pijnlijk kunnen zijn, en bespreekt dat met hen.

Het doet haar deugd, zegt zijn moeder tot slot geëmotioneerd, dat er mensen zijn die na al die jaren nog aan Bjorn denken. Nóg dichter zullen zij en haar man de precieze gedachten van hun zoon nooit kunnen benaderen. Een hard en droevig besef dat Eva Moeraert met deze podcast tot iets troostrijks heeft omgesmolten.

Waarom, een podcast van Eva Moeraert en de VPRO. Te beluisteren op vpro.nl/waarom of via Stitcher en iTunes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden