PodcastrecensieInvisibilia

In de podcast Invisibilia wordt een ver-van-mijn-bedshow altijd dichtbij gebracht ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: Invisibilia

Djuna Kramer
null Beeld NPR
Beeld NPR

Invisibilia

★★★★☆

Wetenschap

Door National Public Radio (NPR)

‘De onzichtbare krachten die ons bewegen’, daarover gaat de podcast Invisibilia van de Amerikaanse omroep NPR. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het geenszins. Wetenschappelijk onderbouwd en met persoonlijke verhalen als uitgangspunt onderzoeken makers Alix Spiegel, Lulu Miller en Hanna Rosin menselijk gedrag. Ze laten zien dat een concept als ‘persoonlijkheid’ een stuk minder vast ligt dan de meeste mensen denken, dat er culturen zijn waarin fundamenteel andere emoties worden ervaren dan de onze. Er worden vragen gesteld als: is ons gedrag ooit echt te voorspellen? Kun je zelf beïnvloeden tot welk type je je aangetrokken voelt? Door de slimme manier waarop het persoonlijke is verweven met bevindingen uit de psychologie, sociologie en biologie, blijft het altijd verrassend.

In het recentste, zesde seizoen, lijkt de podcast zijn koers wat te hebben gewijzigd. Het gaat niet alleen meer over het gedrag van ons mensen onderling, maar ook dat ten opzichte van de rest van de planeet. Dat maakt de onderwerpen des te verbazingwekkender. De aflevering Two Heartbeats a Minute bijvoorbeeld, gaat over een groep biologen en technologen die kunstmatige intelligentie wil gebruiken om dierentalen in kaart te brengen, zoals dat voor verschillende mensentalen al heeft gewerkt. Als we dieren kunnen verstaan, is het idee erachter, zullen we ons misschien eindelijk gaan inzetten om hun massale uitsterven tegen te gaan. De luisteraar leeft zo mee met de bedenkers van dit plan, dat het na deze aflevering zo gek nog niet klinkt.

Dat is de grote kracht van Invisibilia: een ver-van-mijn-bedshow wordt altijd dichtbij gebracht. Meestal levert dat originele invalshoeken op, soms wordt het wat geforceerd. In The Reluctant Immortalist, het verhaal van een bioloog die een onsterfelijk(!) waterwezen ontdekt, doet Lulu Miller haar uiterste best hem te laten toegeven dat hij zelf ook onsterfelijk zou willen zijn, of dat het concept hem op zijn minst fascineert. Maar dat blijkt niet echt het geval, en er zijn nogal wat kunstgrepen nodig om zijn persoonlijke leven toch bij het verhaal te betrekken. Het feit dat Miller open is over haar worsteling met deze wat stugge man, maakt de aflevering toch ook sympathiek.

Een echte aanrader is The Last Sound, over muzikant Bernie Krause, die besluit zijn leven te wijden aan het opnemen van natuurgeluiden. Hij komt tot een ontdekking: de manier waarop dieren samen geluid maken klinkt verdacht veel als een symfonie. Zou het kunnen dat diersoorten de frequentie en het ritme van hun zang op elkaar afstemmen, zodat iedereen elkaar goed kan horen? Als dat zo is, zijn wij mensen flink vals gaan zingen. Een idee dat je, zoals wel vaker bij Invisibilia, nog lang bijblijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden