PodcastrecensieDaders

In de podcast Daders komen moordenaars en zware criminelen aan het woord ★★★☆☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Deze week: Daders.

Gidi Heesakkers
null Beeld Avrotros
Beeld Avrotros

‘Als mensen denken aan iemand die een moord heeft gepleegd, dan denken ze aan personages uit films of zo, of dingen die ze op tv hebben gezien, maar in de praktijk zijn er meer mensen die dat soort dingen doen. En dat zijn ook allemaal mensen.’

Aldus Wesley Zippro (39), ook maar een mens, maar wel een mens dat op zijn 16de twee dodelijke slachtoffers maakte en daarvoor vijf jaar cel en twaalf jaar TBS kreeg. In zijn Enschedese flatje ontvangt hij EenVandaag-redacteur Cas de Jong, die in de podcast Daders (NPO Radio 1/Avrotros) zes moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen spreekt.

Drie van die interviews zijn al te beluisteren, teruggemonteerd naar 45 minuten. Van de drie eerste daders verscheen ooit een boek, alle drie werden ze eerder geïnterviewd over hun daden. Misschien een verklaring voor iets wat meteen opvalt: deze mannen kunnen helder en beeldend vertellen over wat hen bezielde en wat daaraan voorafging.

Zippro was twee weken na een roofmoord nog op vrije voeten, constant onder invloed van drugs en drank, naar eigen zeggen in alle staten. Hij praat indringend over die gewetenloze periode en over zijn jeugd, met een moeder die hem mishandelde. ‘Als kind was ik echt bang dat mijn moeder me zou vermoorden.’

Daders heeft iets van Kijken in de ziel, het tv-programma van Coen Verbraak. De Jong doet zijn best een beeld te scheppen van het voorkomen en de leefomgeving van de mannen die hij voor zich heeft, maar nog iets meer decor had zijn podcast sfeervoller gemaakt.

Als interviewer stelt hij zich belangstellend en soms verwonderend op. Het gaat in Daders om hun kijk op de zaak die het verdere verloop van hun leven bepaalde. Tegelijkertijd wil hij nadrukkelijk niet te veel aan de lippen van de daders hangen; ze mogen van hem geen slachtoffer spelen. Zodra ze over de invloed van hun jeugd of omstandigheden buiten henzelf beginnen, confronteert hij ze met hun eigen verantwoordelijkheid. Nemen ze die wel?

Niet alle opzienbarende uitspraken die de mannen doen zijn te controleren, bijvoorbeeld waar het gaat over dingen die behandelaars tegen hen zouden hebben gezegd. En ook voor de luisteraar kan het geen kwaad om in gedachten te houden dat De Jong, in Zippro’s geval, op bezoek is bij iemand die in de TBS-kliniek het label ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis met kenmerken van een psychopaat’ kreeg. Dan blijft het boeiend om te horen hoe zo'n medemens aan zelfreflectie probeert te doen.

Daders, door Cas de Jong (NPO Radio 1/Avrotros)

Misdaad

★★★☆☆

Te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify en NPO Radio 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden