TV-RECENSIEHAROON ALI

In de ongemakkelijke datingshow Indian Matchmaking zit niemand op het juiste niveau

null Beeld

Het oneindige aanbod van singles op tientallen datingapps leidt gek genoeg tot steeds minder serieuze relaties. Er is altijd wat, klagen kennissen in de kroeg. De een wil alleen snelle seks, de ander heeft te veel emotionele bagage. De een is gescheiden met drie kinderen, de ander wil helemaal geen kinderen. Misschien moeten ze net als traditionele Indiërs de zoektocht uitbesteden aan een doortastende matchmaker, die een ideale huwelijkskandidaat voor je zoekt. Iemand die je ook kunt voorstellen aan je ouders.

In de nieuwe datingshow Indian Matchmaking, nu te zien op Netflix, volgen we Sima Taparia, de cupido van Mumbai, die Indiërs in binnen- en buitenland aan elkaar koppelt. Na een verkennend gesprek presenteert ze enkele ‘biodata’, uitgeprinte datingprofielen met iemands bloedlijn, geloof, beroep, hobby’s en natuurlijk een foto. Ook schakelt Taparia de hulp in van astrologen en ‘gezichtslezers’, die buiten de kandidaten om voorspellen hoe goed een match zal uitpakken. Intrigerende televisie, die ook de familiedruk en het sociale ongemak laat zien.

Twee Indiërs op date in ‘Indian Matchmaking’. Beeld Netflix
Twee Indiërs op date in ‘Indian Matchmaking’.Beeld Netflix

Maar er is ook veel kritiek op de show, met name van Indiërs zelf. Matchmaker Taparia zou meegaan in het racisme en seksisme van de bovenklasse, door Bollywood-schoonheden met een lichte huidskleur voor te trekken. ‘Richa is knap en heeft een mooie glimlach, ze is lang, dun, hoogopgeleid en komt uit een goede familie.’ Over een donkere, ietwat stevige dame zegt Taparia: ‘Haar looks zijn oké, maar ze is niet fotogeniek.’ En met een ‘goede familie’ bedoelt ze eigenlijk iemand uit dezelfde kaste. Sociale klasse speelt nog een grote rol in India, juist in relaties, maar daar gaat de show niet dieper op in.

We volgen ook vooral bevoorrechte Indiërs die in dezelfde bubbel zitten. Mensen met goedbetaalde banen, die in Amerika wonen of daar geregeld komen. Zij hebben de middelen om een matchmaker in te huren en in een vliegtuig te stappen om even koffie te drinken met een potentiële partner – en gelijk de schoonfamilie te ontmoeten. We zien dus niet het datingleven van gewone Indiërs, die heus niet allemaal een bemiddelaar inschakelen, maar zich ook suf swipen op Tinder. Taparia wordt vooral ingehuurd door families die hun fortuin (en eer) willen beschermen tegen golddiggers.

De show is wel een spiegel voor kijkers die altijd hun hart volgen, maar nooit tevreden zijn. Ik zeg niet dat een gearrangeerd huwelijk de oplossing is, maar het kan helpen om vaker te luisteren naar de adviezen van vrienden en familie, minder tijd te verspillen aan vluchtige passie en te zoeken naar iemand die op andere vlakken bij je past. Tegelijkertijd biedt een matchmaker geen garantie voor geluk. De meeste singles uit Indian Matchmaking schijnen nog steeds vrijgezel te zijn. Aan het aanbod ligt het niet. Het probleem van deze tijd is dat singles steeds meer vragen. Misschien wel te veel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden