Tv-recensieHaroon Ali

In de misleidende voice-over van Tygo in de GHB klinkt vooral de Evangelische Omroep door

Tygo Gernandt en de Evangelische Omroep zijn een spraakmakende combi. Gernandt is geen engeltje, maar zijn ervaring met drugs maakt hem wel de aangewezen persoon voor een onderzoek naar GHB-verslaving in West-Brabant. De acteur heeft de lustopwekkende maar gevaarlijke harddrug ook wel eens geprobeerd. ‘Ik had er lekkere seks mee, maar het was onverantwoord’, zei hij onlangs in Nieuwe Revu. (De EO was niet blij met die uitspraak, schreef Revu-hoofdredacteur Jonathan Ursem later op Twitter.)

De vierdelige serie Tygo in de GHB (gisteravond was de tweede aflevering te zien op NPO 3) focust dus alleen op de keerzijde van de populaire partydrug. Gernandt spreekt onder anderen met de verslaafde Juanita, de afgekickte Gerry en de opkrabbelende Kevin. Op locatie is de presentator amicaal. Hij stelt de juiste vragen, maar maakt ook veel grapjes. Gernandt waait vrolijk mee met de buien van gebruikers en benadrukt zijn eigen drugsverleden om vertrouwen te winnen. Dat werkt, want ze vertellen eerlijk en opvallend coherent over hun problemen.

Scène uit 'Tygo in de GHB'.Beeld EO

Maar in de voice-over horen we een andere Tygo, die wordt ‘meegezogen in een draaikolk van gebruik, afhankelijkheid en sociale ellende’. Is dit zijn oordeel, of klinkt hier de EO? Nadat hij ‘de koningin van de GHB-scene in Sint Willebrord’ overvalt met een bezoek, zegt de alziende Tygo: ‘Juanita is onrustig, blijkbaar tref ik haar vlak voor haar volgende dosis.’ Of is ze onrustig omdat ze net haar jeugdtrauma heeft opgerakeld? Als vrienden bij haar langskomen om wat ‘G’ te gebruiken, zegt de voice-over: ‘Ik ben in een situatie beland die ik alleen kan omschrijven als krankzinnig.’ Op de achtergrond jengelt een sensationeel riedeltje dat beter past bij een politieachtervolging.

Er wordt ook met cijfers gegoocheld. Zo leren we dat 50 duizend Nederlanders afgelopen jaar GHB hebben gebruikt. Duizend van hen zijn zo verslaafd dat ze hulp zoeken. Kun je dat een ‘epidemie’ noemen? ‘GHB is overal in Brabant’, stelt Gernandt, ‘maar precieze cijfers ontbreken’. In Sint Willebrord, het ‘epicentrum van GHB-gebruik in Nederland’ wonen ‘naar zeggen’ 80 zware gebruikers, op 9 duizend inwoners. Hun problemen zijn schrijnend, absoluut, maar hoe zit het met al die andere ‘recreatieve’ gebruikers?

Scène uit 'Tygo in de GHB'.Beeld EO

Ook bewoners van ‘rolluikcity’ Sint Willebrord klaagden vorige week in het AD dat de serie suggestief is. Zo waren de luiken niet gesloten omdat bewoners de ‘schone schijn’ willen ophouden, maar omdat het zomervakantie was en er lawaaiige werkzaamheden waren. Ook is het onduidelijk waar Juanita nou precies woont. Zo brokkelt de geloofwaardigheid snel af, wat zonde is bij zo’n urgent thema. Zembla maakte in 2013 een sterkere aflevering over GHB, waarin dieper werd ingegaan op de behandeling van verslaafden, zonder pathetisch commentaar.

De misleidende voice-over in Tygo in de GHB haalt de charme van de presentator onderuit, maar deze zin uit zijn introductie vat de serie wel goed samen: ‘Regelmatig voelt het alsof ik in een slechte film terecht ben gekomen, een B-film waar ik maar al te graag uit wil stappen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden