In de hel van een christensekte

In het zuiden van de Verenigde Staten wemelt het van de christen-fundamentalistische kerkgenootschappen met fascistische, soms gewelddadige trekjes. Het is een bonte verzameling lokale kerken, vaak onder de charismatische leiding van een eenling, met de verzamelnaam Christian Identity....

Nell Westerlaken

De Nederlandse Anna Meijerink (pseudoniem) kwam in 1984 in zo'n sekteterecht, de Church of the Promised Land. Volgens de achterflap van haarboek Vlucht uit het land van de vrijheid omdat ze door haar vader wasuitgehuwelijkt aan de zoon van een sekteleider. Dat kan het geval zijngeweest, maar in het boek blijkt dat ze (ook) stapelverliefd werd op dieman.

Hun huwelijk in de biotoop van de sekte ontwikkelt zich langzaam tot eennachtmerrie. Ze wordt mishandeld, en de zeven kinderen die ze in tien jaarbaart, worden seksueel misbruikt door hun vader. Anna kan aanvankelijk nogterecht bij haar schoonvader, de sekteleider, maar die weigert zichuiteindelijk tegen zijn zoon te keren, druk als hij is met het verzamelenvan meer volgelingen en meer onroerend goed.

Van de andere sekteleden kan ze evenmin hulp verwachten - die lopenvolgzaam achter hun leider aan. Ten slotte weet ze te vluchten en vestigtze zich tijdelijk in een andere staat, waar ze wordt achtervolgd engeïntimideerd door leden van de kerk. Vanwege haar vlucht en haaraanklacht vormt ze immers een gevaar voor de sekte.

Meijerink begint een verbeten juridische strijd om haar kinderen,waarbij de rechtssystemen in de twee staten haar dreigen te dwarsbomen.Uiteindelijk weet ze met hulp van onder anderen haar moeder met haarvoltallige kroost naar Nederland te vluchten.

Het is een hartverscheurend verhaal, dat bewondering wekt voor de moeden het doorzettingsvermogen van Meijerink. Toch blijven er open eindjes inhet boek. Een helder profiel van de Church of the Promised Land, of dereligieuze stroming Christian Identity, komt nauwelijks naar voren -daarvoor was Meijerink waarschijnlijk te veel met haar verschrikkelijkepersoonlijke besognes bezig.

Wellicht blijft daarom ook de vraag onbeantwoord waarom ze zich voegdenaar het patroon van een kerk waar racisme wordt gepreekt. Haarpersoonlijke religieuze beleving en relatie tot God - die ze als sektelidtoch gehad zal hebben - blijven onbesproken.

De huiveringwekkende maalstroom waarin Meijerink terechtkwam moet tenminste voor een deel te wijten zijn geweest aan het gestoorde engewelddadige gedrag van haar echtgenoot, en kan niet alleen op het contovan het verwerpelijke genootschap worden geschreven. (Die de misstandenoverigens toedekte en Meijerink een slechte naam probeerde te bezorgen.) Vlucht uit het land van de vrijheid vraagt om meer informatie over deChristian Identity-beweging.

Nell Westerlaken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden