In De Eurocommissaris wordt aanstekelijk geacteerd, maar de voorstelling mist samenhang

Beeld Mugmetdegoudentand

Ze heeft zo’n ijzeren kapsel, een uit de kluiten gewassen ketting om haar hals en een niet aflatende lach, want alles is leuk en interessant en fijn. Ze heet Charlotte Hajenius en ze is van de VVD (vandaar die lach).

Ze is ook fictief, en dat vertelt ze er meteen maar even bij: bedacht door theatermaakster Joan Nederlof van Mugmetdegoudentand, die haar ook speelt. Een fictieve eurocommissaris is ze.

Nederlof constateerde een tijdje terug al dat ‘Europa’, dat complexe gegeven waarmee we allen te maken hebben, een theatraal onderzoek meer dan waard is. Een mooi idee, en Nederlof, kernlid van Mugmetdegoudentand, is ook goed in het met kritische humor benaderen van de tijdgeest. Zo denk je al snel even terug aan het heerlijke ‘Sinaasappelstraat’, waarin de staat van de democratie onder de loep genomen werd.

Maar Nederlof mag Charlotte nog zo aanstekelijk spelen, ‘De Eurocommissaris’ zit als voorstelling wat gammel in elkaar. Er komen uiteenlopende kwesties en observaties over Europa, de Europese Unie, leiderschap, organisatiestructuren en belangen aan bod, maar die willen maar niet op een pakkende manier verbonden worden; het blijven losse ideeën, die allengs weer verdwijnen. Zo wordt Frans Timmermans aangehaald om te laten zien hoe een eurocommissaris – als Charlotte – functioneert. Vervolgens is Nederlof af en toe haar kritische zelf die Charlotte bevraagt, of een verslaggever van een nieuwsrubriek (hilarisch, daar niet van), maar ook hier gaan de scènes alle kanten op. Dat er op al die complexe vragen geen klip en klare antwoorden zijn, is evident. Maar de manier waarop ze nu aan bod komen, is  te vaag en chaotisch.

De Eurocommissaris, door Mugmetdegoudentand. Regie, tekst en spel: Joan Nederlof. Eindregie: Lineke Rijxman. Theater a/h Spui, Den Haag, 11/4. Tournee t/m 31 mei 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden