RecensieOpera

In de Don Giovanni van regisseur Jeroen Lopes Cardozo zijn het de donna’s die verleiden ★★★☆☆

Dirigent Montgomery laat spelen met jeu, maar zet het adembe­nemende drama niet op scherp.

Guido van Oorschot
Katharine Dain (Donna Anna) en André Morsch (Don Giovanni) in Don Giovanni van Jeroen Lopes Cardozo.  Beeld Hans Hijmering
Katharine Dain (Donna Anna) en André Morsch (Don Giovanni) in Don Giovanni van Jeroen Lopes Cardozo.Beeld Hans Hijmering

Of Don Giovanni de vrouwen die hij verleidt belazert? Ben je gek, zingt de titelheld in Mozarts opera. Bekijk het eens zo: hij zou het vrouwdom toch tekortdoen als hij zijn rijke gevoelsleven maar bij één favoriet zou uitstorten? En hup, hij speurt alweer naar een kamermeid.

Het publiek grinnikt, in de Rotterdamse Doelen, bij een semiscenische opvoering door het Orkest van de Achttiende Eeuw. Lult-ie zich er toch weer uit, de gladde Don. Regisseur Jeroen Lopes Cardozo laat hints naar #MeToo achterwege. Hij toont Mozarts opera liever naturel, met een paar stoeltjes en de verkleedkist. Meer hebben de noten op tekst van Lorenzo da Ponte ook niet nodig. Met spits musiceren en acteren treft de hufterigheid altijd doel. De genoegdoening komt aan het slot, als Don Giovanni helwaarts wordt gesleurd door de geest van de door hem vermoorde Commendatore.

Helaas zweven sommige zangers nog, aan het begin van hun tournee door Nederland en Vlaanderen. Deels ligt dat aan de wazige akoestiek van de niet afgeladen Doelenzaal, deels komt het voor rekening van dirigent Kenneth Montgomery. De doorgewinterde Brit laat weliswaar spelen met jeu, maar zet het adembenemende drama niet op scherp.

Voorlopig zijn het de donna’s die verleiden. De gedumpte Elvira smeekt en foetert met de prachtstem van sopraan Paula Murrihy. Donna Anna, de jonge vrouw die zich niet laat pakken, krijgt het vuur in de keel van sopraan Katharine Dain. De prima zingende André Morsch kan Don Giovanni nog strakker en vileiner neerzetten.

Don Giovanni van Mozart

★★★☆☆

Opera

Door Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam o.l.v. Kenneth Montgomery.

Regie: Jeroen Lopes Cardozo.

7/10, De Doelen, Rotterdam. Tournee t/m 20/10.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden