BoekenBestsellers

In de Boekenweek is iedereen rebel

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

Hoera, het is Boekenweek, en dus staan de bestsellerlijsten niet alleen vol met nieuwe ­titels, maar vooral met allerlei zogenoemde ­rebellen en dwarsdenkers. Want dat is het mooie van het thema: je kunt er weer alle kanten mee op. Zo kun je Rutger Bregmans De meeste mensen deugen als rebelse literatuur beschouwen, maar Dido Michielsens Lichter dan ik ook (haar hoofdpersonage is een ‘eigenzinnige, Javaanse vrouw’ die weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij). Je zou kunnen zeggen dat Cliënt E. Busken (de protagonist uit de gelijknamige roman van Jeroen Brouwers) en Hendrik Groen ­(Pogingen iets van het leven te maken) rebelleren in het bejaardentehuis; en zelfs dat alle schrijvers dwarsdenkers zijn (You are a rebel! You are a rebel! Everybody is a rebel!), simpelweg omdat ze schrijven.

Volgen we die gedachte, dan is het bij de Chabotjes thuis een rebelse bende. Vorige week vrijdag zat de hele familie bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel tijdens het traditionele Boekenbal-item, omdat niet alleen vader Bart, maar ook van zoons Splinter en Sebastiaan boeken zijn verschenen, en Maurits er binnenkort een publiceert (Storm, ten slotte, zou niet weten waar hij over moest schrijven).

‘Die gaan me eruit werken,’ zei Bart, ‘het is gajes.’ Dat is nog niet gebeurd – Mijn vaders hand bezet de negende plaats in de CPNB Bestseller 60 – maar Splinter heeft hem wel ingehaald (Confettiregen staat op 3 en is daarmee, op het Boekenweekessay van Özcan Akyol na, de hoogste binnenkomer) en ook Sebastiaans De slaap die geen uren kent entert de Top 60 (op 43).

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Özcan Akyol: Generaal zonder leger; CPNB

2. Jeroen Brouwers: Cliënt E. Busken; Atlas Contact

3. Splinter Chabot: Confettiregen; Spectrum

4. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

5. Lucinda Riley: Zon; Xander Uitgevers

6. Bas Heijne: Mens/onmens; Prometheus

7. Dido Michielsen: Lichter dan ik; Hollands Diep

8. Isabel Allende: Bloembad van zee; Wereldbibliotheek

9. Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken (special); Meulenhoff

10. Herman Koch: Finse dagen; Ambo Anthos

De boekentip van

Willeke van der Meer (Kooyker): Ayelet Gundar-Goshen, Leugenaar (Cossee)

Willeke van der Meer Beeld Simon Lenskens
Willeke van der MeerBeeld Simon Lenskens

In de nieuwe roman van Ayelet Gundar-Goshen (1982) houdt de 17-jarige Noefar vast aan een leugen. Een leugen die haar in het middelpunt van de belangstelling laat staan. Iets wat zij nog niet eerder heeft gekend. Er zijn getuigen die haar zo zouden kunnen verraden, maar desondanks blijft Noefar zwijgen over de waarheid. Maar ze is zeker niet de enige leugenaar in het boek, en Gundar-Goshen pelt zorgvuldig de laagjes van haar personages af om te onderzoeken waarom ze liegen én de leugens volhouden. Doordat zij elk moment ontmaskerd kunnen worden, is Leugenaar ongelofelijk spannend om te lezen.

null Beeld

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden