De gidsBestsellers

In de bestsellerlijst veel belangstelling voor ‘sapiens’, de mens dus

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Nogmaals: of een boek een bestseller wordt, is niet te voorspellen. Maar afgelopen dinsdag was er weer een Hier is… Adriaan van Dis, in de zendtijd van De Wereld Draait Door ­bovendien, met de schrijvende goeroe Yuval Noah Harari als gast – drie variabelen die met een aan ­zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de uitkomst ‘bestseller’ hebben. Sapiens, dat overigens al lang een verkoopsucces was en na 139 weken in de Top 60 met een 57ste plaats eindelijk op weg was naar de uitgang, zal dus weer gaan stijgen.

Er is sowieso veel belangstelling voor ‘sapiens’, de mens dus. Terwijl Harari de geschiedenis van onze soort uiteenzet en vragen beantwoordt als: wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? vraagt Bas Heijne zich in zijn nieuwe essay Mens/Onmens af hoe een individu ­solidair (en dus mens) kan zijn in de huidige gepolariseerde wereld, en betoogt Rutger Bregman dat de mens van nature helemaal niet zo verdorven is als ons eeuwenlang is voorgehouden. Toch blijft het een vreemd gezicht, De meeste mensen deugen tussen de WOII-boeken en Auschwitz-verslagen in de bestsellerlijsten. Alsof het publiek gerustgesteld moet worden, na het lezen van Eddy de Winds Eindstation Auschwitz of Primo Levi (van wie een fragment werd opgenomen in de bundel Bij ons in Auschwitz), die zich na zijn kampervaringen in 1947 al afvroeg: Se questo è un uomo (‘Als dit een mens is’), wat houdt (on)menselijkheid dan in?

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Joyce Dunbar & Petr Horáček: Moppereend; Lemniscaat

2. Herman Koch: Finse dagen; Ambo Anthos

3. Stine Jensen: Alles wat was; Kluitman

4. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

5. Eddy de Wind: Eindstation Auschwitz; Meulenhoff

6. Selma van de Perre: Mijn naam is Selma; Thomas Rap

7. Arnon Grunberg: Bij ons in Auschwitz; Querido

8. Pascal Mercier: Het gewicht van de woorden; Wereldbibliotheek

9. Bas Heijne: Mens/Onmens; Prometheus

10. Franco Faggiani: Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween; A.W. Bruna

De boekentip van...

Marlous Mutsaers (boekhandel Gianotten Mutsaers): Ann Patchett: Het Hollandse huis

Marloes Mutsaers van Gianotten Mutsaers, Tilburg. Beeld Jan Mulders
Marloes Mutsaers van Gianotten Mutsaers, Tilburg.Beeld Jan Mulders

Verdreven uit hun ouderlijk huis keren verteller Danny en zijn zus regelmatig terug naar hun oude straat om vanuit hun auto urenlang te kijken, zich te herinneren hoe het was en zich voor te stellen hoe het met de huidige bewoners zal zijn. Jarenlang herhalen ze dit ritueel zonder ooit aan te bellen. De aankoop van het huis door hun vader had de mooiste tijd van hun leven moeten worden, maar soms loopt alles toch heel anders dan verwacht. Patchett schrijft prachtig en weet in weinig woorden veel te zeggen. Een heerlijk boek.

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden