TV-RECENSIEEmma Curvers

In de beste Sinterklaasintocht aller tijden was voelbaar dat de volwassenen óók snakten naar een feestje

null Beeld

Een knus feest vol knipoogjes naar blokkeerfriezen, boeren en de anderhalvemetersamenleving.

Elk ander jaar haal ik mijn schouders op, bij de intocht van de Sint: ik heb geen kinderen en het feest vormt ook alweer een jaar of tien een borrelende zweer op de opiniekalender. Toch had ik afgelopen zaterdag ineens zin om met mandarijntjes voor de buis te kruipen – in een jaar dat zich zo onvoorspelbaar gedraagt, is de voorspelbaarheid van een Pakjesboot met permanente navigatieproblemen iets om te koesteren.

Eerder deze week werd in het Sinterklaasjournaal al duidelijk dat de voorspelbaarheid dit jaar een onvoorspelbare wending zou nemen. Nog los van het kolentekort waar Piet de Smeerpoets mee te kampen had, waar moest de boot nou heen om grote menigten te omzeilen?

Naar Zwalk natuurlijk, verklaarde de burgemeester van Zwalk, die ooit bekend was als presentator van De wereld draait door. Zwalk, mocht u zich dat afvragen, ligt tussen Juistem en Gekwerd. De gelegenheidsburgemeester kreeg concurrentie van bijna elke andere burgemeester in het land. Van Zanen van Den Haag verklaarde per videoverbinding dat de Sint dáár zou aanmeren, Van Haersma Buma wist: het zou Leeuwarden worden.

‘Alle burgemeesters wilden precies hetzelfde’, zei Dieuwertje Blok zaterdag bij de intocht, maar daar had de Sint iets op bedacht: hij werkt thuis dit jaar, en de gemeenten kwamen naar hém toe voor een ouderwets defilé – een briljant idee. Juist door de beperkingen is de beste intocht aller tijden bedacht, waarin heel Nederland symbolisch samenkwam.

De intocht van Sinterklaas. Beeld
De intocht van Sinterklaas.Beeld

Natuurlijk waren er eerst wat navigatieproblemen: Hoofdpiet zag een blokkade op de kaart. Misverstandje, ze moesten op de Dieuwertje Blok-kade wezen, vlakbij het Grote Pietenhuis, dat we anders ook wel Paleis Soestdijk noemen. Een bus vol kinderen uit Friesland raakte óók verward door de Blok-kade. De blonde burgemeester van Bentudaarweer vertelde: ‘Wij dachten even dat het niet doorging, dus we hebben de bus gewoon even stilgezet.’ De opzet leende zich uitstekend voor een melige parade vol knipoogjes naar onze tijd.

Over diezelfde snelweg kwamen ook de boeren uit Mekkeren, die al eerder klaagden in het Sinterklaasjournaal: ‘Zonder boer geen voer.’ Er werd een krentenwegge van anderhalve meter naar Sint gebracht, waarover iemand uit Schroothoop zei: ‘Ik ben tegen die anderhalvemeter! Waanzin!’ En het journaal joeg ook nog wat gelovigen tegen zich in het harnas door het naambord van de Limburgse gemeente Kruisigem naast Jezus aan het kruis te tonen.

Verder leek iedereen vooral zin te hebben om het weer léúk te hebben, na jaren van spanningen rondom de pieten. Bijna alle 355 burgemeesters deden dan ook mee aan het vrolijke sprookje – het laat wel zien dat de volwassenen dit jaar misschien nog harder snakten naar een lichtpuntje dan de kinderen. De elf burgemeesters die géén filmpje hadden ingezonden, waaronder Femke Halsema van Amsterdam, kregen dan ook een sneertje. Voor de Sint verscheen Jan Salie, hoofdambtenaar van de afdeling Bijzaken en Onverrichter Zake, om tekeningen te brengen van de kinderen wier burgemeester geen acte de présence gaf.

Plotseling kreeg ik de neiging om mijn schoen te zetten, wat ik al sinds 1993 niet meer heb gedaan. Deze intocht was vast leuk voor de kleinsten, maar domweg geweldig voor de grote mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden