In de ban van de magie van Mekuria Getatchew

Eerbetoon aan overleden saxofonist

Ze werkten graag en vaak samen. De Hollandse band The Ex brengt een eerbetoon aan de in januari overleden Ethiopische saxofonist Mekuria Getatchew.

Mekuria Getatchew tijdens een optreden met The Ex. Beeld Matias Corral

Even avontuurlijk als succesvol was de samenwerking tussen de Nederlandse band The Ex en de Ethiopische saxofonist Mekuria Getatchew. Tien jaar lang gaf The Ex, ooit punkband, nu een grote naam in de avantgardistische muziek, over de hele wereld concerten met Getatchew. Ze maakten platen, reisden door Afrika, Europa en Amerika en werden dikke vrienden. Tot in 2014 Getatchews suikerziekte hem het optreden onmogelijk maakte. Twee jaar later, in april 2016, stierf de moegestreden legende uit Addis Abeba, zoon van een honinghandelaar, 81 jaar oud.

Als eerbetoon heeft The Ex deze week een ontroerend en vrolijkmakend fotoboek uitgebracht waarin het leven van de saxofonist wordt geboekstaafd. Daarin prachtige foto's uit zijn vroege jaren. 'Die komen uit zijn twee fotoalbums die hij thuis bewaarde. Keek niemand ooit in, maar ons vertrouwde hij ze probleemloos toe. Zo was onze vriendschapsband', vertelt Ex-gitarist Terrie Hessels. En zo zien we Getatchew poseren als trots jochie met zijn saxofoon, het instrument waartoe hij als 13-jarige werd bekeerd toen hij het op de radio hoorde. Hij trad al snel toe tot de Municipality Band van Addis, maakte deel uit van het Haile Selassi Orchestra (vernoemd naar de keizer en langdurig alleenheerser van Ethiopië) en groeide uit tot een ster in het land en daarbuiten, bekend van zijn concerten, radio en tv.

'Hij was enorm groot, zeker in vergelijking tot zijn landgenoten', zegt Hessels, hij was bovendien stoer, knap en overtuigd van eigen kunnen.' Een levenshouding die van de foto's afstraalt, waarop Getatchew gehuld in krijgerstenue met overstrekte rug op het podium in volle overgave de sax voor zijn borst bedwingt. Strak in het pak, met vlinderdas, streepsnorretje, glimmende zwarte schoenen was hij een charismatische showman.

Beeld .

Woest

In het begin van de 21ste eeuw stuitte The Ex op een cassettebandje uit 1972 waarop de woeste saxofonist te horen was. De band vloog naar Addis, waar Getatchew direct instemde met het voorstel naar Amsterdam te komen. 'Die ontmoeting met The Ex was de hand van God', verklaarde hij later. Het werd het begin van de vruchtbare samenwerking en meer dan honderd gezamenlijke concerten. In het National Theater in Addis, het Bimhuis in Amsterdam, en het Lincoln Center in New York, om maar een paar zalen te noemen. Levendige foto's van de concerten door fotografen Nick Helderman en de Argentijn Matias Corral en veel ontspannen backstage-opnamen door Ex-gitarist Andy Moor getuigen van de magie die de muzikanten op tournee in de ban kreeg.

Getatchew genoot met volle teugen van zijn roem, herinnert Hessels zich. 'Na ons concert in het Lincoln Center kwam de zoon van de beroemde saxofonist Ornette Coleman naar hem toe om te vragen of hij met hem wilde lunchen. Zo, een hele eer, zeiden wij, maar het maakte hem niks uit. 'Is hij een ster? So what? Ben ik toch ook?', zei hij.'

Beeld .

Ethiopië

In februari gaat The Ex terug naar Ethiopië, om het boek ook daar gedistribueerd te krijgen en er aandacht voor tekrijgen. 'Dat is nog een punt van aandacht. Er zijn geloof ik maar vier boekhandels in Addis. Terwijl we graag willen dat zo veel mogelijk Ethiopiërs het in bezit kunnen krijgen. Zij kennen die foto's uit zijn vroege jaren niet en weten ook nauwelijks iets van zijn avonturen met ons over de hele wereld.' Net zoals de band zijn cd's in eigen beheer produceert en uitbrengt, is ook het (in het Engels en Ethiopisch geschreven) eerbetoon aan Getatchew door The Ex zelf uitgebracht. 'Zo is het ook voor de Ethiopiërs betaalbaar.'

Op 9 april moet Hessels ter ere van Getatchew een tentoonstelling openen. Met een festival wordt de eer van de saxofoonkeizer hoog gehouden. 'Het is traditie dat een jaar na de sterfdatum de goede kanten van een overledene worden herdacht. We hopen dat we hem zo recht doen', zegt hij.

Mekuria Getatchew (1935-2016). A Lifelong Musical History in Photos; 15 euro. Bestellen via terp@theex.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.