PodcastrecensieDatevermaak

In Datevermaak gaat een drietal vrijgezellen op dates, die vervolgens uitvoerig worden besproken. Dat is heerlijk herkenbaar en tijdloos ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Deze week: Datevermaak.

Gidi Heesakkers
Datevermaak. Beeld Dag en Nacht Media
Datevermaak.Beeld Dag en Nacht Media

Met smaak opgediste date-anekdotes, in geuren en kleuren, wie krijgt daar ooit genoeg van? Oké, ongetwijfeld wel iemand. Hoe dan ook: echt een goed idee van de drie vrijgezelle vrienden Timo Harmelink, Lieke Malcorps en Lisa Mosmans om het/hun dateleven onderwerp te maken van een tweewekelijkse kletspodcast.

Iedere aflevering gaat een van de drie op date met iemand die de aandacht wist vast te houden op een datingapp. De dater van dienst neemt voor, tijdens en vlak na de date voicememo’s op, waardoor de spanning die bij zo'n eerste ontmoeting hoort invoelbaar wordt. De andere twee nemen de taak op zich om bij het nabespreken ‘en toen?’-vragen te stellen en ‘oeeeee!’ te roepen als er iets gebeurt dat raar, ongemakkelijk of sexy is.

De date is het hoogtepunt van iedere aflevering, waarin verder allerlei eigentijdse datingkwesties aan bod komen. Orbiting bijvoorbeeld: iemand met wie je hebt afgesproken beantwoordt geen berichten meer, maar checkt nog wel je Instagram-stories en liket af en toe een foto. Therapeutisch tinderen, nog zoiets; snel weer doorswipen na een afwijzing, in een poging het ego uit te deuken. En wat te doen met de rekening na een eerste keer drankjes drinken? De onzekerheid van de beginfase, niet weten hoe de ander erin staat en allerlei analyses op de situatie loslaten, is dan weer hartstikke tijdloos.

Timo, Lieke en Lisa zijn twintigers uit Amsterdam en alle drie op zoek naar een man. Het gemis van een heteroman vingen ze al een paar keer op met een gast. Maar zo kun je natuurlijk aan de gang blijven. Want hoe daten drie mbo’ers uit een dorp in Zeeland? Wat maken drie lesbische vrouwen mee? Zouden drie oudere mensen het anders aanpakken? En drie andere vrienden uit Amsterdam? Er zouden best een paar Datevermaak-varianten naast elkaar kunnen bestaan.

Dit drietal is soms een beetje chaotisch, maar ook lekker vrijgevig met details en hun overpeinzingen. Dat sommige liefdeskandidaten naar de podcast luisteren, zette hen aan het denken over de gevoelens die ze met de dates zélf delen. Grappige ontwikkeling wel: ze vinden intussen dat ze zich in sommige gevallen best wat kwetsbaarder mogen opstellen en oefenen daar ook mee.

Na acht afleveringen lasten ze eind augustus een datepauze van een maand in. Een dezer weken zijn ze gelukkig weer terug. Ziet Lieke de Fransman nog op wie ze in de laatste aflevering verliefd leek te worden? Hebben Lisa en Timo na een paar teleurstellingen weer datedrang? Ze luiden Datevermaak telkens uit als ‘de podcast die pas stopt als al onze kwarrels (kwaliteitsscharrels) zijn gepromoveerd tot echte relaties’. Dat mag best nog even duren.

Datevermaak, door Timo Harmelink, Lieke Malcorps en Lisa Mosmans (Dag en Nacht Media).

Categorie: leven.

Te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden