In Comedians in cars getting coffee wordt superieur gekletst

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

De show is verhuisd. Wie het vertrouwde adres opzoekt (comediansincarsgettingcoffee.com) ziet een verhuismededeling. Het nieuwe adres is Netflix, waar de webserie van Jerry Seinfeld is geland als onderdeel van een ongetwijfeld lucratieve deal waarin ook het maken van twee nieuwe comedy-specials is opgenomen. Wie het legendarische Seinfeld wil terugzien, een serie die oorspronkelijk tussen 1989 en 1998 werd uitgezonden kan terecht bij Amazon Prime.

Hoewel de show altijd gratis te bezoeken was op het web, zal het onder Netflix-vlag (en dus: ondertiteld) een nieuw publiek trekken. De titel, Comedians in cars getting coffee, vertelt het hele verhaal. Elke show (van een kwartier tot twintig minuten) begint met het voorstellen van een vintage auto, meestal een klassiek model, die volgens Seinfeld past bij de gast van de episode, comedians en acteurs van statuur, of ooit, de president van de Verenigde Staten - de vorige. Volgt een telefoontje, waarna Sienfeld de gast oppikt en er een rondje wordt gemaakt, waarna koers wordt gezet naar een lokaal koffiehuis. En in het geval van Obama, naar de keuken van het Witte Huis.

Comedians in cars getting coffee ****; comedy; Maker Jerry Seinfeld; Te zien op Netflix

Er wordt superieur gekletst, en in veel gevallen worden herinneringen opgehaald uit de tijd dat Seinfeld en zijn gasten nog voor een fooi in het comedycircuit scharrelden. Het losse format nodigt uit tot omwegen en improvisatie, of, in het geval van Steve Martin, tot autopech. Soms wordt de auto ingeruild voor een boot, als in de episode met Louis C.K., die aanvankelijk ontbrak op Netflix, maar een week later toch, zonder uitleg, opdook. Netflix verbrak eerder alle banden met de comedian nadat Louis C.K. werd ingehaald door verhalen over zijn grensoverschrijdende gedrag. Zou Seinfeld zelf hebben ingegrepen?

De gesprekken in de koffiehuizen doen vaak denken aan het eindeloze geleuter in Seinfeld, door de makers zelf aangeprezen als een 'show about nothing', maar in Comedians in cars komt er af en toe een licht-melancholische toon bij. Jerry en zijn vrienden worden ouder en maanden na de uitzending komt Garry Shandling, een van zijn oudste vrienden, te overlijden. Titel van de episode: 'It's great that Garry Shandling is still alive'. Zien we daar een traan als Seinfeld in een latere aflevering (met Judd Apatow) herinneringen ophaalt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden