FilmrecensieCelle que vous croyez

In Celle que vous croyez worden interessante ideeën ondergesneeuwd door soapachtige plotwendingen ★★★☆☆

Floortje Smit
Juliette Binoche en François Civil in Celle que vous croyez.  Beeld K2 - filmbeeld
Juliette Binoche en François Civil in Celle que vous croyez.Beeld K2 - filmbeeld

Op internet kun je zijn wie je maar wilt. Claire bijvoorbeeld, een gescheiden professor van in de 50, heet daar Clara, is 24, blond, kan een knap staaltje paaldansen en werkt in de mode. Ze is eigenlijk alles wat Claire niet (meer) is.

In Celle que vous croyez creëerde Claire, gespeeld door een weergaloze Juliette Binoche, dat alter ego om contact te krijgen met de beste vriend van haar jonge ex-minnaar, zodat ze hem via sociale media in de gaten kan houden. Maar wat geflirt over en weer loopt al snel uit de hand: Claire valt zelf al even gemakkelijk voor de droomwereld die ze schept als die blijkbaar weinig wereldwijze twintiger. Ze gaat zich steeds meer Clara voelen. Terwijl Binoche smoorverliefd door Parijs huppelt en de meest intieme telefoongesprekken voert op de meest onhandige plekken (De supermarkt? De bibliotheek?), weet de kijker natuurlijk allang dat de situatie onhoudbaar is – een ontmoeting in levende lijve is onvermijdelijk.

Slim hoe regisseur Safy Nebbou de man aan de andere kant van het scherm het grootste deel van de film onzichtbaar laat, geen mens van vlees en bloed, maar een abstractie. Daardoor lijkt het minder verwerpelijk wat ze doet, die egocentrische Claire. Bovendien, gelijk heeft ze. Celle que vous croyez schetst een wereld waarin vrouwen van boven de 50 voor mannen niet meer meetellen. Ongezien zijn ze. Begrijpelijk dat Claire haar kont tegen de krib gooit.

De filmposter voor Celle que vous croyez.  Beeld
De filmposter voor Celle que vous croyez.

Helaas wordt die thematiek er dik bovenop gelegd – werkelijk elk boek of theaterstuk dat Claire tijdens haar colleges citeert verwijst ernaar. Maar serieus, zou íémand vanwege haar leeftijd om deze beeldschone Binoche heen kunnen kijken?

Dan zijn de minder activistische vragen interessanter. Kan liefde die alleen virtueel bestaat oprecht zijn? Zijn mensen minder zichzelf als ze zich kunnen verschuilen achter een scherm, of juist meer? En doet iedereen zich aan het begin van een relatie niet beter voor dan hij of zij is?

Dit alles smeekt om verdere uitdieping, maar het script neemt in plaats daarvan de psychologische thriller-afslag. Ideeën worden ondergesneeuwd door soapachtige plotwendingen, niets is wat het lijkt en gut, iederéén houdt elkaar voor het lapje.

Celle que vous croyez stapelt vervolgens de ene valse finale op de andere, en laat dan als excuus een van de personages opmerken dat er niet zoiets bestaat als één einde. Dat zal best, maar deze film was daarbij wel gebaat geweest.

★★★☆☆

Drama

Celle que vous croyez

Regie Safy Nebbou

Met Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil

101 min., in 31 zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden