Album

In Carnegie Hall waren Charles Mingus en band in topvorm, bevestigt de Deluxe Edition ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

De lpMingus at Carnegie Hall (1974) was er altijd een voor doorbijters. Twee elk een plaatkant vullende nummers waarop een flink stel saxofonisten met elkaar in gevecht zijn om het hoogste woord. Eigenlijk was dit deel van het optreden in de beroemde New Yorkse concertzaal een soort van toetje. Bandleider bassist Charles Mingus had een aantal oudgedienden, zoals altist John Handy en tenorsaxofonist Rahsaan Roland Kirk, uitgenodigd om na de pauze samen met blazers van dienst als George Adams (tenorsax) en Hamiet Bluiett (bariton) een heuse ‘battle of the saxes’ op te voeren.

De vijf kwartier die hieraan voorafgingen bleven onuitgebracht en zijn voor het eerst te horen op de geweldig klinkende dubbel-cd (driedelig vinyl verschijnt volgende maand) Mingus at Carnegie Hall (Deluxe Edition). Dat Mingus’ band, met verder onder meer drummer Dannie Richmond en pianist Don Pullen, die avond in topvorm was, blijkt nu nog beter. De boven het saxgeweld uittorende hoge trompet van John Faddis, het percussieve spel van de met dissonanten strooiende Pullen en de stuwende bas van Mingus zorgen voor een formidabele aanloop naar het ‘gewone’ album. Twee uur vuurwerk.

Charles Mingus

Mingus at Carnegie Hall (Deluxe Edition)

Jazz

★★★★☆

Atlantic/Warner

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden